Les llars i les empreses de la zona euro ja estan sentint els efectes d'una inflació més alta i una activitat econòmica més feble, enmig de la crisi energètica en curs provocada per la guerra a Ucraïna. La revisió de l'estabilitat financera (FSR) de novembre de 2022 exposa com el deteriorament de les condicions econòmiques i financeres ha augmentat els riscos per a l'estabilitat financera de l'eurozona.
Aquest any s'han vist caigudes notables dels preus dels actius financers a moltes regions i classes d'actius, un augment de la volatilitat del mercat i, de vegades, una liquiditat del mercat tensa. Els forts moviments dels preus dels actius també han provocat peticions de marge inesperadament grans per a alguns participants del mercat, en particular les societats no financeres i les institucions financeres no bancàries, que comproven la seva preparació de liquiditat.
Context perillós
Aquests canvis de preu dels actius han reflectit una incertesa creixent sobre què s'exigirà a la política monetària per moderar la inflació a les economies avançades. A mesura que les condicions financeres s'endureixin, les vulnerabilitats de la ciutadania, les llars i les empreses més endeutades corren un risc més gra. Malgrat la interrupció de l'activitat econòmica induïda per la pandèmia, els impagaments de les empreses i l'atur, gràcies a diverses mesures de suport a les polítiques, s'han mantingut baixos. Així, els bancs s'han protegit de les pèrdues de préstecs. Tot i que ara es beneficien dels guanys a curt termini derivats del tipus d'interès i marges més elevats, les perspectives de creixement deteriorades apunten a un augment dels riscos a mitjà termini.
En aquest sentit, el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE) i exministre espanyol del PP, Luis de Guindos, ha advertit aquest dimecres que augmenta la probabilitat d'una recessió tècnica a la zona de l'euro, és a dir, dos trimestres consecutius de contracció econòmica perillosos. De Guindos va alertar de l'increment dels riscos per a l'estabilitat financera en presentar l'informe semestral sobre aquest tema que realitza l'entitat. "La gent i les empreses ja senten l'impacte de l'augment de la inflació i l'alentiment a l'activitat econòmica", assegura De Guindos. "La nostra anàlisi és que els riscos per a l'estabilitat financera han augmentat, mentre que és més probable una recessió tècnica a la zona de l'euro. Alhora, les condicions financeres s'han endurit en la mesura que els bancs centrals actuen per controlar la inflació", segons l'entitat monetària europea. El BCE va començar a apujar els tipus d'interès al juliol i, de moment, són al 2%, encara que es preveu que els incrementarà més.
Què és una recessió tècnica?
Una recessió tècnica és un descens important, generalitzat i prolongat de l'activitat econòmica. Una regla general popular és que dos trimestres consecutius de caiguda del producte interior brut (PIB) constitueixen una recessió. Les recessions solen produir disminucions en la producció econòmica, la demanda dels consumidors i l'ocupació. Els economistes de l'Oficina Nacional d'Investigació Econòmica (NBER) defineixen una recessió com una contracció econòmica que comença en el punt àlgid de l'expansió que la va precedir i acaba en el punt més baix de la caiguda posterior. També es considera les nòmines no agrícoles, la producció industrial i les vendes al detall , entre altres indicadors, per identificar l'inici i el final d'una recessió.
El darrer informe presentat pel Banc Central Europeu aquest dimecres constata que els governs de la zona de l'euro han gastat al voltant de l'1,4% del PIB en mesures discrecionals des de la invasió d'Ucraïna. La major part d'això reflecteix el suport per esmorteir l'augment dels preus de l'energia i la inflació, i diversos governs han anunciat pròrrogues del suport energètic fins al 2023. Aquest estímul important arriba en un moment en què els governs tot just acabaven de posar fi a les mesures de suport relacionades amb la pandèmia i quan la normalització del ha començat l'orientació de la política monetària. A més, l'augment de les taxes dels nous dipòsits, en particular als països amb una incidència més alta de tipus de dipòsits negatius, i els fons amb venciment, s'han començat a traduir en uns costos mitjans de finançament més elevats per als bancs. Donat el gran canvi de l'última dècada dels préstecs variables als préstecs a tipus fix, els costos de finançament més elevats poden disminuir alguns dels beneficis per als bancs dels tipus d'interès més alts.
Els riscos a l'alça per a la inflació, especialment dels preus de l'energia, i els riscos a la baixa per al creixement han augmentat i s'uneixen a la incertesa sobre el camí precís per a la normalització de la política monetària, menys espai fiscal, mercats financers més volàtils i múltiples riscos geopolítics. En conjunt, aquests avenços amplifiquen el risc d'ajustaments desordenats als mercats financers i les pressions, a més d'augmentar les preocupacions sobre la sostenibilitat del deute per a les llars, les empreses i els governs més endeutats.