El PIB català ha crescut un 6,4 % durant els tres primers mesos del 2022 en comparació amb el mateix període de l'any anterior, al mateix ritme que el conjunt de l'Estat, segons l'estimació avançada aquest divendres per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). Així, l’economia catalana prolonga la recuperació i segueix tancant la bretxa respecte de la situació prepandèmia. El primer trimestre el PIB en volum és un 2,8% inferior al del quart trimestre del 2019, quan un any enrere aquesta bretxa era d’un 8,7%. Aquesta evolució és superior a la de la Unió Europea, +5,2 %, que s'explica per la millora del sector serveis i de la construcció i es produeix malgrat l'estancament de la indústria i a la reducció del pes de l'agricultura.
No obstant això, en termes trimestrals, el ritme d’avanç es modera fins al 0,1%, un alentiment que és generalitzat a la zona euro, que creix un 0,2% trimestral. El menor ritme de recuperació als països de la zona euro té un denominador comú: les tensions en les cadenes de valor globals, el fort creixement dels preus (per l’augment dels preus de l’energia i d’algunes matèries primeres) i l’elevada incertesa arran de la guerra a Ucraïna. Per contra, els riscos derivats de la pandèmia, tot i no desaparèixer per complet, s’han reduït notablement, ja que s’ha entrat en una nova fase de la crisi sanitària amb restriccions mínimes.
El més dinàmic: el sector serveis
Si s'analitza per sectors d'activitat, destaca especialment l'aportació del sector serveis, que es va disparar un 8,9 % interanual en aquest primer trimestre, quatre dècimes més que en l'últim trimestre del 2021. Aquest increment reflecteix la bona evolució del turisme i la gradual normalització d'aquesta activitat després de la pandèmia. Així, es consolida com la principal font de creixement de l’economia catalana, amb un augment molt generalitzat per subsectors, alhora que la millora significativa en el turisme estranger també ha estat un factor d’impuls. En particular destaca la recuperació de serveis com l’hostaleria, el lleure, les activitats tecnològiques i serveis empresarials. Pel que fa al turisme estranger, els darrers mesos s’observa una consolidació de la millora. Durant el primer trimestre del 2022 les pernoctacions de turistes estrangers estaven un 35,5% per sota de les que es registraren el primer trimestre del 2019 (mentre que el quart trimestre del 2021 estaven un 43,8% per sota del mateix període del 2019). Per països, es recupera en major mesura el turisme procedent dels països de la UE mentre que destaca també la millora gradual en el turisme urbà.
Pel que fa a la resta de serveis, la construcció va créixer un 1,7 % interanual, una dècima més que l'anterior trimestre, mentre que la indústria va créixer amb prou feines un 0,4 %, un punt menys en l'últim trimestre de 2021. En l'àmbit industrial, va destacar l'evolució positiva de la facturació de branques com l'energia elèctrica i el gas, la química o l'alimentació, tot i que la indústria de l'automoció encara pateix reduccions de producció significatives, segons indiquen les dades de l'Idescat. Aquest organisme també recorda que l'increment generalitzat dels preus està afectant els marges en moltes branques industrials, a causa de les dificultats de repercutir l'augment de costos en els preus. Respecte al sector agrícola, va registrar una caiguda interanual del 4 % i allarga la seva dinàmica negativa, atès que ja en el quart trimestre del 2021 va registrar una caiguda interanual de l'1,5 %.