L'economia espanyola va créixer un 2% en el tercer trimestre de l'any, el que suposa un repunt respecte a l'alça de l'1,1% del segon i la caiguda del 0,6% del primer, gràcies al gradual aixecament de les restriccions per contenir la pandèmia de la covid-19 durant l'estiu. Així l'increment interanual se situa en el 2,7%.
L'increment registrat en el tercer trimestre ha estat més moderat del que esperaven els analistes, fet que contribueix a refredar les expectatives de creixement per al conjunt de l'any. La xifra, publicada aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), es troba lluny del 3% que esperaven bona part dels experts. De fet, el governador del Banc d'Espanya, Fernando Hernández de Cos, va advertir la setmana passada en una compareixença en el Congrés que l'economia espanyola no creixerà tant com ha previst el govern espanyol i va anunciar "una revisió significativa a la baixa" de les seves previsions per a aquest any.
Es contrau el consum
D'acord amb l'avançament de comptabilitat nacional publicat aquest divendres per l'INE, la demanda nacional (consum i inversió) va sumar 0,2 punts a l'avanç del PIB, una moderació, derivada d'un pitjor comportament del consum de les llars, que va ser completada per la demanda externa, gràcies al repunt de les exportacions. El creixement del PIB en els mesos d'estiu es va veure impulsat fonamentalment per la inversió, que va augmentar un 1,3%, davant el retrocés trimestral del 2,2% del segon trimestre.
El consum, per la seva part, es va contreure un 0,3% entre juliol i setembre, en contrast amb l'avanç del 3,5% que va experimentar en el segon trimestre. El consum de les llars va retrocedir un 0,5%, davant el repunt del 4,7% del trimestre anterior, mentre que la despesa pública va moderar el seu creixement trimestral vuit dècimes, des del 0,9% del segon trimestre al 0,1% en el tercer.
En taxa interanual, el PIB va augmentar un 2,7%, davant el 17,5% del segon trimestre, a causa de la menor empenta de la demanda nacional. En concret, la seva contribució al PIB va ser d'1,5 punts, gairebé 16 punts menys que en el trimestre anterior. La demanda externa, per la seva part, va aportar 1,2 punts al creixement interanual del PIB, un punt més que en el trimestre anterior.
Dades provisionals
L'INE recorda que aquestes dades són provisionals, ja que falta informació referida al setembre. Això significa que l'avanç de dades publicat aquest divendres podria variar quan es publiquin les dades definitives. Així va passar en el segon trimestre quan es va avançar un creixement del PIB del 2,8% que després es va rebaixar fins a l'1,1%.
A conseqüència d'aquella correcció, bona part de les previsions de creixement han estat revisades a la baixa. Així va passar amb les del Fons Monetari Internacional (FMI), que va rebaixar la seva perspectiva d'avanç del PIB espanyol el 2021 del 6,2% al 5,7%; l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), que les ha reduït del 6,4% al 5,5%; o firmes com Funcas, que baixa del 6,3% al 5,1%. El govern espanyol el va fixar en el 6,5%.
Hores treballades
L'ocupació de l'economia, mesurada en hores treballades, va augmentar un 0,3% respecte al trimestre anterior, taxa que va ser més elevada en el cas dels llocs de treball equivalents a temps complet (4%), a causa de la caiguda de les hores treballades i de la jornada mitjana.