Tot i el context francament advers i ple d'incertesa, l'economia espanyola segueix fent el seu camí per recuperar plenament l'activitat perduda arran de la pandèmia de la covid. En aquest segon trimestre de 2022, seguint aquesta idea, l'economia de l'Estat va accelerar el seu creixement trimestral fins a situar-ho en l'1,1%, enfront del 0,2% del trimestre anterior, segons l'avanç de dades de Comptabilitat Nacional publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). De fet, en aquest segon quart de l'any ha estat la demanda nacional qui ha liderat el creixement econòmic, principalment gràcies a la forta recuperació del consum de les llars, que ha crescut un 3,2%, i el manteniment del dinamisme de les inversions. En termes interanuals, la variació del producte interior brut és del 6,3%, taxa similar a la del primer trimestre de 2022, segons apunta l'INE.
Gràcies a aquest nou creixement del PIB, que ja el cinquè consecutiu, l'economia espanyola s'ha situat set dècimes per sobre del previst pel Banc d'Espanya, que havia projectat en les seves últimes previsions un avanç del 0,4% per al segon trimestre. No obstant això, l'INE ha explicat que l'avanç de dades d'aquest segon trimestre s'ha realitzat a partir d'indicadors estadístics que oferien resultats fins a maig. Ara bé, com ja ocorregués en l'avanç de resultats d'anteriors trimestres, l'INE també ha pogut afegir en aquesta ocasió, a la informació de base habitualment empleada, resultats avançats d'algunes fonts referits al mes de juny estimacions d'indicadors basats en dades administratives i altres fonts addicionals que complementen a les usuals, tot això en línia amb les recomanacions d'Eurostat i altres organismes estadístics internacionals.
Un dels factors que més han ajudat a aquest augment del PIB han estat les exportacions de béns i serveis que han crescut un 18,5% respecte al segon trimestre de 2021, la qual cosa suposa quatre dècimes més que en el trimestre anterior. Aquesta acceleració es produeix per un increment en les taxes interanuals de les exportacions de béns (del 0,4% al 0,5%) compensada, en part, amb la disminució en la taxa de les exportacions de serveis (del 90,1% al 86,5%). Dins d'aquestes, la despesa de no residents en el territori econòmic disminueix 320,3 punts (del 728,7% al 408,4%). Per la part de les importacions, aquestes un 10,4% respecte al mateix trimestre de l'any anterior, 1,3 punts menys que en el primer trimestre. Aquesta desacceleració s'explica per la disminució en les importacions de béns (del 9,5% al 6,8%) mentre es produeix un increment en la taxa de variació interanual de les importacions de serveis (del 24,5% al 29,9%). Per part seva, la despesa de residents a la resta del món modera 12,4 punts la seva variació interanual aquest trimestre (del 116,2% al 103,8%).