Econòmicament parlant, el 2021 ha estat un any de recuperació de l'activitat i això ha fet que els augments del PIB siguin molt més elevats que normalment. De fet, aquest divendres l'INE ha publicat les dades de tancament del PIB del 2021, any que l'economia espanyola va registrar un creixement del PIB del 5%, el seu major avanç anual des de l'any 2000, després d'anotar-se en l'últim quart de l'any un repunt trimestral del 2%, sis dècimes menys que en el trimestre anterior. Ara bé aquesta gran alça arriba després que el 2020 les caigudes fossin molt grans, de fet va caure un 10,8%, un descens històric a causa de la pandèmia de la covid. Ara bé el millor augment dels vint anys del PIB ve acompanyat que aquest augment del 5% es queda un punt i mig per sota de les previsions del govern espanyol, que pronosticava un creixement del 6,5% per 2021. Aquest augment del 5%, cal recordar, les dades de l'INE es queden per sobre de les projeccions d'alguns organismes com l'FMI (4,9%), Funcas (4,8%) o l'OCDE (4,5%). La dada també ha millorat les previsions del Banc d'Espanya (4,5%), encara que aquestes es van fer abans de les revisions a l'alça de l'INE del segon i el tercer trimestre.

La demanda nacional va aportar 4,6 punts al PIB en 2021, xifra 13,2 punts superior a la de 2020, mentre que la demanda externa va contribuir amb 0,4 punts, 2,6 punts per sobre de l'exercici anterior. A preus corrents, el PIB de 2021 es va situar en 1.202.994 milions d'euros, un 7,2% més que en 2020. En taxa interanual, el PIB del quart trimestre va créixer un 5,2%, gairebé dos punts per sobre del trimestre precedent (3,4%), gràcies a una major aportació de la demanda nacional i de la demanda externa. En concret, la contribució de la demanda nacional al creixement del PIB interanual va ser de 3,6 punts, 1,1 punts més que en el tercer trimestre, en tant que la demanda externa va contribuir amb 1,7 punts, vuit dècimes més. En tot cas, l'INE explica que per diverses raons relacionades amb el calendari de disponibilitat d'algunes de les fonts utilitzades en l'últim trimestre de l'any, el volum d'informació avançada en l'avanç de dades d'aquest divendres ha estat menor que en ocasions anteriors.

Aquest fet, precisa, juntament a la dificultat que ha suposat per al mesurament estadístic un canvi de conjuntura com el de la crisi de la covid, "fa preveure que les futures revisions dels resultats avui publicats puguin ser d'una magnitud major que l'habitual". L'avanç de dades de l'INE està elaborat amb la informació disponible fins a novembre en la majoria dels casos, encara que també ha inclòs estimacions d'indicadors per al mes de desembre basades en dades administratives i altres fonts addicionals.