La patronal de la petita i mitjana empresa catalana, Pimec, ha celebrat aquest dimarts la seva assemblea general de l'any en la qual l'entitat dirigida per Antoni Cañete ha aprovat el pressupost més elevat de la seva història amb més de 19,5 milions d'euros i també ha retocat els seus estatuts, on destaca un reforçament del caràcter no partidista de l'entitat i el procés electoral de la patronal entre d'altres. Durant l'assemblea, la patronal ha aprofitat per lliurar la medalla al mèrit empresarial a l'expresident del Parlament i conseller Joan Rigol i ha estat conclosa pel vicepresident del Govern i conseller de Territori i Polítiques Digitals, Jordi Puigneró

Un cop acabada l'assemblea, Cañete ha atès els mitjans de comunicació en una roda de premsa on, a més, de presentar els comptes de l'entitat també ha comentat l'actualitat econòmica i empresarial del país. Precisament sobre l'actualitat, Cañete ha destacat, un cop més, que si les grans empreses no paguen a temps, moltes de les pimes del país es veuran obligades de tancar, ja que s'ajuntaran dos factors devastadors per al teixit empresarial català, la morositat i les pressions inflacionistes i els problemes en la cadena de subministrament. És per això que ha aprofitat per tornar a insistir que "les pimes han d'estar al pont de comandament" i poder ser partícips de les decisions econòmiques d'Espanya.

L'expresident del Parlament, Joan Rigol, durant l'Assemblea de  Pimec / Sergi Alcàzar

Incertesa i volatilitat per a les pimes

En aquesta línia, Cañete també ha remarcat la "incertesa, volatilitat absoluta" en la que es troben les pimes, alguna cosa que ha atribuït als costos de les matèries primeres, a la falta de subministraments i als costos energètics, que condicionen la viabilitat dels negocis, en les seves paraules. En aquest sentit, també ha reclamat que es canviï la configuració de la factura elèctrica assegurant que, si continuen augmentant els interessos i la inflació es torna estructural, es trencarà la cadena de pagament, alguna cosa que pot suposar "la caiguda de les empreses més importants del país".

Sobre els resultats de l'entitat, Cañete ha explicat que la patronal ha tancat va tancar el 2021 amb uns beneficis de 755.000 euros, un 44% més que en 2020, ja que van ingressar un total de 17,6 milions d'euros i, per la part de les despeses, es van gastar un total de 16,8 milions. D'altra banda, el president ha destacat que Pimec ha decidit apujar un 3% els salaris dels seus treballadors, però, sobretot, ha posat molta èmfasi en el fet que durant el 2021 Pimec va registrar "el creixement més important" de la seva història en nombre de socis, passant de 132.000 a 141.000, la qual cosa suposa un augment del 6% respecte a l'any passat, segons Cañete.

El vicepresident Jordi Puigneró, durant la seva intervenció a l'Assemblea de Pimec / Sergi Alcàzar

Per la seva part, el vicepresident Puigneró ha reivindicat la creació de llocs de treball com la millor política social que pot fer Catalunya assegurant que són les empreses les que generen ocupació" i que "quan la gent té feina, no ha de demanar subsidis", ha argumentat. En aquesta línia, ha comparat a Catalunya amb una pime pel seu dinamisme, capacitat exportadora, talent i cura del territori, en les seves paraules. A més, ha criticat que hi ha un discurs que no es basa en dades i que parla de "la dècada perduda a Catalunya" durant el procés independentista.

En aquest sentit, ha assegurat que en aquests 10 anys s'han generat oportunitats, ha fet valdre el treball dels ports de Barcelona i Tarragona i una reducció en la taxa de despoblació: "Volem ser el país d'aixecar la persiana els dilluns", ha valorat. "Sempre podríem créixer més, sempre ens podrien anar millor les coses, però els últims 10 anys han estat bons per a Catalunya", ha defensat, alhora que ha criticat el dèficit fiscal del Govern respecte a Catalunya.