El president de Pimec, Josep González, ha posat els punts sobre les is al govern espanyol, en el marc de la 32a edició dels Premis Pimec, celebrada aquesta nit a la Sala Oval del MNAC. González ha volgut aprofitar la presència de la ministra d'Indústria a l'acte, Reyes Maroto, per expressar les seves reticències al judici al procés que va acabar fa uns dies, en què s'ha jutjat els presos i exiliats polítics.
Centenars de personalitats del món empresarial, polític i econòmic han assistit a l'acte, entre les quals el president Quim Torra, la ministra d'Indústria, Reyes Maroto; el president del Parlament, Roger Torrent; el vicepresident del Govern, Pere Aragonès; la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón; el conseller d'Interior, Miquel Buch; el conseller de Treball, Chakir El Homrani; el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró; l'expresident de la Generalitat, Artur Mas; la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa; el president de la Fira, Pau Relat; i el president del consorci del MNAC, Miquel Roca i Junyent, entre d'altres. En representació a la Cambra de Barcelona, que ha celebrat el ple constitutiu del nou govern avui, no hi ha vingut Joan Canadell però sí Mònica Roca, la vicepresidenta primera i qui rellevarà Canadell a la presidència d'aquí dos anys.
"Volem expressar la nostra preocupació per les tensions polítiques que vivim i per la proximitat de les sentències judicials que afecten a líders catalans", ha asseverat González. En aquest sentit, el president de Pimec ha asseverat que "esperem que els veredictes tinguin només la voluntat i l'objectiu de solucionar discrepàncies i que permetin tornar al que mai s'hauria d'haver perdut, que és buscar solucions per la via de les bones polítiques i no per les vies judicials, que són reflex d'un fracàs polític".
Alhora, des de Pimec han volgut demanar diàleg entre els governs català i espanyol reclamant que "sàpiguen construir verdaders ponts de diàleg i tinguin el temperament necessari per arribar a acords sense deixar-se influir per amenaces i desitjos irresponsables que darrerament sentim en excés i que no condueixen a cap bona solució". D'aquesta manera, González assevera que "el diàleg constructiu és la millor fórmula de fer política en un estat democràtic i estem segurs que vostè [ministra] comparteix i podrà transmetre aquesta opinió que també comparteixen altres institucions de la societat civil catalana".
Per últim, Josep González ha lloat l'economia catalana, i ha volgut felicitar el nou govern de la Cambra que ha pres possessió avui, amb Joan Canadell al capdavant. En aquest sentit, González ha criticat altra vegada el desacord amb Foment del Treball per fer una llista patronal conjunta a les eleccions de la Cambra de Comerç.
El president de la patronal de les pimes també ha afirmat que cal "defensar més, tots junts" l'economia catalana, "com fan altres autonomies". "Els catalans som bons treballant però millorables a l'hora de fer-ho plegats, amb sentit de país", ha defensat. González ha explicat que Pimec no comparteix "els mals auguris" sobre l'economia catalana que expressen altres sectors empresarials, presents a les jornades de Sitges del Cercle d'Economia, i ha negat que l'economia del Principat perdi força.
"I si fos el cas, no compartim que els mals auguris es fonamentin només en causes catalanes sense fer esment als greuges externs que fa anys que ens afecten, d'infraestructures viàries i ferroviàries, de costos energètics diferents per territoris", entre d'altres, ha argumentat. Sobre el trasllat de seus socials, González ha insistit que desitja que tornin però ha assegurat que han de fer-ho "sense incentius", ja que "no serien entesos per les que es van quedar".
"El 2019 pinta bé", ha dit el president de Pimec, que ha afirmat que les empreses catalanes i l'economia van tenir un bon comportament el 2017 i 2018, tot i una "certa desacceleració econòmica europea". També ha assegurat que Pimec "evoluciona molt bé" i ha celebrat que per fi s'hagi tancat el conflicte sobre el repartiment de la representativitat patronal, amb el 50% per a Pimec i l'altra meitat per a Foment del Treball. "Per fi s'ha fet justícia", ha dit. També ha fet esment a les eleccions a la Cambra de Comerç i ha defensat el vot electrònic.
González ha demanat al Govern un major esforç pressupostari en el Pacte Nacional per a la Indústria de Catalunya així com una major aposta per l'FP. El president de Pimec també ha afirmat que cal millorar la concertació social del col·lectiu d'autònoms i també millorar els salaris tot mantenint la competitivitat de les empreses.
Torra demana suport a l'autodeterminació
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat aquest dilluns als empresaris catalans que estiguin "sempre al costat dels drets humans, els drets civils, els drets polítics i el dret d'autodeterminació" de Catalunya. Torra ha defensat que la independència de Catalunya permetria molt més marge de maniobra a la Generalitat per donar uns avantatges als empresaris que, segons la seva opinió, ara no tenen: "Voldríem poder regular l'electricitat i el preu de la llum perquè no tinguéssiu de pagar la llum més cara de tot Europa ".
El president català ha assenyalat altres mancances que, segons ell, Catalunya té per no disposar d'un Estat propi: la impossibilitat de gestionar la seva principals ports i aeroports; un dèficit fiscal en els seus comptes, i infraestructures àmpliament millorables.
De fet, ha criticat especialment que segueixi pendent de desenvolupament el Corredor Mediterrani, lamentant que hi hagi qui volen fer-lo passar per altres zones d'Espanya, i ha dit que els empresaris catalans mereixerien "un Corredor Mediterrani que passi per la Mediterrània".
Ha admès que en l'economia catalana no és tot de "color de rosa", però ha reivindicat la seva gestió econòmica recordant que el PIB està creixent per sobre del 2 per cent i l'atur baixant fins a xifres d'abans que esclatés la crisi.