El govern espanyol va establir el 30 de setembre com a termini màxim per instal·lar portes automàtiques als comerços tal com fixa el decret d'estalvi energètic per fer front a la inflació que el govern espanyol va aprovar a mitjan agost. Aquest divendres, PIMEComerç ha lamentat que l'administració pública no hagi tingut en compte la moratòria de dos mesos que la sectorial va demanar en relació amb la instal·lació d'aquestes portes i ha considerat que el termini d'obligatorietat és "poc realista". El president de PIMEC, Àlex Goñi, ha manifestat que el "comerç urbà s'ha sentit maltractat. Després de tots els esforços que estem fent, la pujada de costos energètics, la caiguda del consum i l'augment dels tipus d'interès esperem que el govern no actuï en contra del comerç aplicant immediatament el règim sancionador".
PIMEComerç reclama la moratòria perquè la instal·lació de portes "pot exigir processos complexos d'adaptació arquitectònica i requereix una inversió dificultosa per a les empreses de més petita dimensió en termes monetaris, de temps i dedicació". En aquest sentit, la sectorial reclama que, tal com ha fet l'Ajuntament de Barcelona destinant 2 milions d'euros a la instal·lació de les portes, "s'estenguin a la resta del territori línies de subvenció que ajudin al comerç urbà a instal·lar les portes", ha afegit Goñi.
10% de comerços a Espanya
De fet, la Confederació Espanyola del Comerç estima que només un 10% dels establiments a Espanya han pogut adaptar els seus locals per complir amb el decret d'estalvi energètic dictat pel Govern i pel que estableix l'obligatorietat de comptar amb un sistema que mantingui les portes dels establiments tancades per conservar la temperatura interior, entre altres mesures. La patronal, de fet, exposa que les raons són "l'absència d'un termini realista i raonable per dur a terme les modificacions", ja que s'estima que entre 100.000 i 120.000 comerços d'Espanya necessiten aquesta adequació. "Hi ha negocis que van ser creats per no tenir portes i ara la nova llei exigeix un replantejament del local que va més enllà d'instal·lar una porta", ha lamentat Rafael Torres, president del CEC.
Crítiques dels comerciants
A Catalunya, els fabricants i comerciants van criticar fa una setmana que no hi havia prou temps per fer front a una demanda que "ha col·lapsat el sector". "Més enllà dels ritmes de fabricació, una de les dificultats que impedeixen complir els terminis és la falta de professionals treballant", va explicar el Dídac Contreras, president de l'Associació Espanyola de Fabricants de Portes Automàtiques. El decret llei obliga els locals a instal·lar un sistema de tancament de portes per impedir que es quedin obertes de forma permanent i es malgasti energia. A més, la norma també fixa una temperatura mínima i màxima en espais climatitzats i l'apagada dels llums dels aparadors a les 10 de la nit.