El director de l'Observatori de Pimec, Modest Guijoan, ha demanat a l'Estat que estudiï la possibilitat de condonar el deute que tenen els autònoms amb la Seguretat Social, Hisenda o els crèdits avalats per l'ICO en el cas que no puguin tornar-los. L'ha dit aquest dimarts durant la presentació de l'informe de la Patronal de les Pimes, 'Els autònoms a Catalunya 2009-2020', juntament amb la presidenta d'Autònoms Pimec, Elisabet Bach.
Bach també ha assegurat que "el temps dels ajuts directes ja ha passat" i que aquesta condonació podria ser la sortida adequada, per la qual cosa ha demanat al Govern que el posi en marxa si és necessari, ja que, ha apuntat, seria un mecanisme per revertir la delicada situació dels autònoms.
Bach ha assenyalat que aquest endeutament ha sorgit "per aguantar" una situació excepcional que s'ha allargat durant un llarg període de temps i que serà necessari veure qui ho acaba assumint. "És un tema que ara comencem, però que continuarà en els propers mesos i que haurem de seguir de prop", ha assegurat la directiva.
Creix la precarització
Bach ha alertat que l'augment de l'endeutament per la pandèmia també comporta un increment de la precarització dels autònoms, ja que "el seu sou és el que queda després de pagar tot el necessari" per dur a terme l'activitat.
Guinjoan, per la seva part, ha recordat que les despeses s'han mantingut, però que la facturació, en molts casos, "ha estat zero", la qual cosa se suma a una capacitat més limitada de tenir estalvis. "Els autònoms s'han endeutat més", ha explicat, i ha recordat que per tenir la capacitat de poder tornar aquest increment del deute, l'activitat ha de tornar amb força i que augmentin els ingressos.
Per aconseguir aquest augment de l'activitat, Bach ha demanat que les administracions públiques tinguin en compte els autònoms a l'hora de contractar els serveis que demanden.
Estabilitat
L'estudi presentat mostra que els autònoms compten amb una estabilitat més gran que els assalariats al llarg dels anys, ja que en temps de crisi, es destrueix menys ocupació, però en temps de creixement, també augmenten menys.
En aquest sentit, la desviació estàndard entre 2009 i 2020 va ser del 2,2% en el cas dels autònoms i del 6,7% en el cas dels treballadors per compte d'altri.
A més, assenyala que el pes dels serveis en el total dels autònoms ha crescut "en un moviment coherent amb la progressiva terciarització de l'economia", ha explicat Guinjoan, mentre que construcció, agricultura i indústria s'han reduït.