L'exponencial augment del preu del llum en els últims mesos podria posar en perill més de 320.000 llocs de treball a Catalunya. Segons una enquesta publicada aquest dimecres per la patronal de la petita i mitjana empresa catalana, Pimec, un 16% de les pimes catalanes consultades podria arribar a tancar a causa de l'augment de preus de l'energia i un altre 45,6% sosté que el preu de l'energia "afecta de manera preocupant" a la seva viabilitat. Una situació que s'ha agreujat en les últimes dues setmanes a causa de la invasió de Rússia a Ucraïna, segons ha defensat el president de la patronal, Antoni Cañete.
Davant d'aquesta situació, Pimec, ha reclamat a la Comissió Europea que elimini el gas natural del pool energètic de forma immediata per tal de rebaixar els preus de la llum tant a Catalunya com a la resta d'Europa. A més, de cara al més llarg termini, la patronal també reclama que es canviï el sistema de fixació de preus de l'energia per tal de buscar preus més justos. En definitiva el que s'està demanant és abandonar marginalista, que, de retruc, també comportaria reduir els beneficis excessius de les elèctriques que produeixen energia a més baix cost, però gràcies al sistema obtenen els coneguts com a "beneficis caiguts del cel".
En una roda de premsa, Cañete, ha comentat que la configuració actual dona "beneficis excessius" a les elèctriques i ha demanat mesures fiscals als governs català i espanyol per tal de reduir aquests beneficis i poder-los redistribuir-los i així evitar augments de preu. Sobre el nou sistema, Cañete no ha volgut pronunciar-se específicament, però ha demanat que faciliti poder aconseguir uns preus justos per a tota la societat, recordant que actualment l'energia té un cost d'uns 1.700 euros anuals per càpita.
En aquesta mateixa línia s'han pronunciat Joan Vila i Pere Guerra, membres de la comissió d'energia de Pimec, que han exigit mesures excepcionals de manera immediata, assegurant que no es pot esperar a la setmana que ve, ja que d'aquí a uns dies ja es podrien provocar els primers tancaments d'empreses. En la línia del canvi de sistema de fixació de preus han comentat que cal deslligar el cost del gas i del carbó perquè en mig d'un escenari bèl·lic entre Rússia i Ucraïna difícilment s'aconseguirà que aquest preu baixi en els pròxims anys. Vila ha insistit en el fet que les mesures han d'anar centrades a reduir el preu de l'electricitat i que no es pot pretendre organitzar una solució financera per salvar les empreses un cop hagin de tancar per culpa dels preus elevats.