Europa posarà a disposició d'Espanya un fons d'un total de 140.000 milions d'euros per a reactivar l'economia. Tanmateix, no existeix encara una estratègia clara que defineixi la distribució d'aquests recursos. A més, Catalunya hauria de formar part activament de l'estructuració, definició i seguiment de tota l'actuació al voltant del fons per potenciar la seva competitivitat.

Així ho han indicat aquest dimecres el Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) i la patronal Pimec, que han presentat el primer informe del Grup d'Experts per a la Reactivació de l'Economia Catalana (GEREC). Aquest informe, format per diversos economistes i empresaris, reclama també que participin tots els actors polítics, incloent les comunitats autònomes, a més dels agents socials i econòmics.

Transparència, agilitat i objectivitat en el repartiment

Els economistes i la patronal han alertat que "la reactivació només es farà efectiva si els recursos s'aprofiten de forma integral i es distribueixen sota criteris de transparència, agilitat, eficiència i objectivitat amb projectes solvents i ajustats a les condicions requerides per la Comissió Europea."

A la trobada telemàtica han pres la paraula el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) Anton Gasol, el president de Pimec Josep Gonzalez i la coordinadora del Grup d'Experts per a la Reactivació de l'Economia Catalana (Gerec) Carme Garcia.

Concretament, per a Catalunya, proposa participar amb transparència en el repartiment de fons per focalitzar els projectes en uns determinats sectors prioritaris que siguin potents a Catalunya i que impulsin la sostenibilitat, la digitalització i la resiliència. Entre aquests sectors es troben la salut i les ciències de la vida, la construcció, l'automoció, les indústries culturals, entre d'altres.

Demanen d'establir indicadors que mesurin l'eficiència de l'ús dels fons

El president de Pimec, Josep González, ha alertat que "encara no es coneix com s'implementaran els fons de la Unió Europea" i que "s'hauria de garantir que les petites i mitjanes empreses rebin els recursos que els corresponen, en funció del seu pes dins de l'economia i l'ocupació".

 

Carme Garcia ha afirmat que "s'haurien d'establir prioritats i línies d'actuació per a cada un dels sectors amb objectius concrets, realistes i útils per evitar malgastar recursos i oportunitats de millora en l'economia". El grup d'economistes proposa de també establir un sistema d'indicadors per mesurar l'ús i l'eficiència dels fons de la Unió Europea.

 

Anton Gasol, degà del CEC, ha comparat l'efecte de la crisi sanitària amb "l'explosió d'un volcà més que a un incendi", elogiant alhora la resposta de les institucions europees i les mesures com la de suspendre la regla de despesa. Sobre la recuperació econòmica, apunta que serà de llarg recorregut i en forma de K: "alguns sectors es recuperaran, però d'altres cauran en una profunda crisi duradora amb cicatrius. Hi haurà una gran diferència entre persones, sectors i territoris".

 

Imatge principal: Pla mitjà del president de Pimec, Josep González. Foto: ACN