PIMEC i el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya han presentat aquest matí un Pla de Viabilitat Empresarial que pretén salvar projectes empresarials de pimes i autònoms afectats per la pandèmia de la Covid. Aquesta iniciativa, considerat un programa de país, podrà beneficiar les empreses de forma totalment gratuïta, atès que el programa ha estat subvencionat amb 1,1 milions d'euros per la Generalitat així com per recursos de l'entitat PIMEC.
📣 Avui @PIMEC i el Departament d’@empresacat i @coneixementcat presentem el Pla de Viabilitat Empresarial, un projecte de país per a l’impuls de les pimes després dels efectes de la Covid-19#plaviabilitat 👉 https://t.co/p10Mje7C9O pic.twitter.com/wUo46K5QQk
— PIMEC (@pimec) January 13, 2021
"Tenim moltes empreses a l'UCI i necessitem un tractament de xoc", ha exposat el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa. En aquest sentit, el conseller ha dit que si les restriccions s'allarguen, el Govern "intentarà acompanyar les empreses monetàriament", tot i que no ha concretat cap nou pla d'ajudes directes per les empreses i ha afegit que és el govern central qui en té "el 95% de la responsabilitat" ateses les eines econòmiques i competències de què disposa. Per la seva banda, el secretari general de PIMEC, Antoni Cañete, ha demanat fer plantejaments estructurals per tal de combatre la morositat de les administracions amb les empreses i ha demanat "amb la màxima urgència i amb les garanties sanitàries que se celebrin les eleccions el 14 de febrer per configurar un govern que doni la màxima estabilitat".
El pla de viabilitat empresarial
PIMEC ha impulsat un "programa de país" per "salvar" el màxim nombre d'empreses possibles de Catalunya. El Pla de Viabilitat Empresarial, subvencionat pel Departament d'Empresa i Coneixement, diagnostica la situació de la companyia després de patir els efectes de la pandèmia amb l'objectiu final de desenvolupar i aplicar un pla de viabilitat del negoci a mitjà i llarg termini.
El programa està enfocat a empreses d'entre 5 i 249 treballadors de tots els sectors d'activitat, amb tres o més anys de vida i amb el centre de decisió o matriu a Catalunya. El pla és totalment gratuït per a les empreses, té un pressupost d'1,1 milions d'euros i preveu contractar cinquanta persones.
La fase inicial del programa es durà a terme entre gener i març i consistirà en una diagnosi inicial i digital de les empreses, les quals rebran un informe de viabilitat personalitzat i podran disposar de píndoles informatives sobre digitalització, finances corporatives o màrqueting, entre altres. Entre març i junts, se seleccionaran 3.000 empreses de les quals han participat en la primera fase i participaran en sessions de diagnosi. Per acabar, entre maig i setembre tindrà lloc el pla de viabilitat, per 500 empreses seleccionades, les quals rebran sessions de contrast. Les empreses poden inscriure-s'hi gratuïtament al lloc web de la iniciativa.
Celebració de les eleccions del 14-F
PIMEC ha demanat celebrar les eleccions de Catalunya "amb la màxima urgència", sempre que la situació sanitària ho permeti, per configurar un Govern estable. "Serà molt difícil d'explicar que es pugui anar a esquiar, per exemple, però no es puguin celebrar els comicis"; ha manifestat Cañete.
Preguntat sobre aquest mateix aspecte, el conseller Tremosa ha recordat que la Taula de Partits es reunirà aquest divendres per decidir si s'ajornen els comicis, després d'analitzar l'informe de l'autoritat sanitària.
El secretari general de PIMEC ha assegurat que el món empresarial sempre demana tenir governs, que aquests siguin estables i que tinguin capacitat de governança. En aquest sentit, ha assegurat que, després de la inhabilitació de Quim Torra, el Govern es troba en una situació en la qual no pot prendre determinades mesures. Per aquest motiu, ha insistit en la importància de celebrar unes eleccions com més aviat millor que donin peu a un Govern amb "l'estabilitat i governabilitat" necessàries per al món econòmic.