La guerra entre les patronals Pimec i Foment del Treball per les quotes de representativitat continua oberta. Avui la patronal de Josep González, Pimec, llança un ultimàtum i ha anunciat que convocarà a tots els socis col·lectius de l’entitat el pròxim 5 de febrer amb l’objectiu de donar el tret de sortida al procés d'atribució de la quota de representativitat institucional i començar així les accions de recompte.
La decisió arriba després que, segons expliquen des de la patronal de pimes, "Foment del Treball no hagi respectat el preacord del passat mes de juliol, que pretenia ordenar de manera definitiva el mapa patronal català". El preacord en qüestió preveia un repartiment paritari en la representativitat, "que nosaltres consideràvem just, equitatiu i necessari per poder defensar i representar els interessos de les petites i mitjanes empreses i professionals autònoms", que representen "el 99,8% del teixit empresarial i el 70% dels treballadors de Catalunya".
El problema, segons expliquen des de Pimec, "ja fa anys que dura", però mai s'hi ha posat solució. Les negociacions entre Foment i Pimec van començar quan encara era Gay de Montellà qui dirigia Foment, però no es va arribar a un acord. De fet, el tema de la representativitat és clau per les patronals, ja que el que es reparteix a partir d'aquest percentatge són les cadires, els vots i les aportacions econòmiques que els toquen, cosa que es tradueixen en ajudes i poder en la negociació col·lectiva. De moment, està implementat que Foment té un 60%, Fepime un 15% i Pimec un 25%, però Pimec reclama que s'anul·li la representativitat de Fepime, ja que forma part de Foment, i es restableixi la paritat entre Foment i Pimec.
González explicava el passat mes de desembre que "nosaltres amb un 50% de representativitat estaríem contents" tot i que considera que si es posen a contar, "a Pimec li correspondria un 70%". Finalment, com que encara no s'ha arribat a un acord, Pimec ha decidit posar fil a l'agulla i començar el recompte.
Per la seva banda, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, explicava durant la darrera roda de premsa que les dues patronals "estaven negociant"; unes declaracions que González ha desmentit, assegurant que Foment "no ha tornat a posar-se en contacte amb Pimec per negociar", per la qual cosa des de Pimec "no veiem seriositat per part de Foment per arribar a un acord".
En les circumstàncies actuals, la Generalitat, en compliment de les sentències, ha d’encetar ara un procés innovador de mesura de la representativitat de les organitzacions empresarials catalanes que tenen condició de més representatives. Això pren encara més rellevància després que el Tribunal Suprem hagi dit aquesta setmana que dona validesa a l’ordre de la Generalitat per la qual es publica la convocatòria quadriennal per a l’esmentada acreditació, segons ha explicat Pimec en un comunicat.