Gairebé dos de cada tres d'empreses no podrà aguantar noves restriccions associades a una tercera onada i un 16,8% hauria de tancar definitivament. Aquesta ha estat una de les conclusions i resultats que ha presentat PIMEC en el seu informe ‘L’impacte de la Covid-19 sobre les pimes i els autònoms de Catalunya', que ha presentat Josep González en una roda de premsa telemàtica. L'informe es basa en enquestes adreçades a petites i mitjanes empreses i autònoms de Catalunya.
📣 Avui a @PIMEC hem fet balanç del 2020 i hem parlat de les perspectives econòmiques per al 2021
— PIMEC (@pimec) December 11, 2020
⚠️ Alertem que la majoria d’empreses no aguantaria les restriccions d’una tercera onada
👇 Consulta la nota de premsa. #PIMEC2020https://t.co/EDfZZPxEkI
La pandèmia de la Covid i les restriccions per frenar el virus han provocat un fort impacte en l'economia catalana, especialment en els serveis i el turisme. La patronal catalana PIMEC ha fet balanç avui sobre la situació econòmica a Catalunya aquest any i ha parlat de les previsions per al 2021.
"Un 60,6% (de les pimes) manifesta que la seva activitat se situa en un 50% o més de la que tenia en el mateix període de l’any anterior i un 29,6% que és inferior al 50%”, ha exposat l'Ángel Hermosilla, gerent de l'Àrea Institucional de PIMEC.
Situació de les pimes
Hermosilla ha constatat que un 9,8% de pimes i autònoms no té activitat, xifra superior al 5,2% del passat mes de setembre, i que un 79,1% de les pimes ha patit una davallada d'activitat durant aquest any.
L'informe també ha explicat que un 79,1% de les empreses acollides a un ERTO preveuen reincorporar els seus treballadors una vegada aquest hagi finalitzat, mentre que un 20,9% presentarà un ERO.
Pel que fa a les previsions pel 2021, Hermosilla ha exposat que un 70% de les pimes anticipen problemes financers pel 2021 i un 12,1% abans que acabi l'any, sent la caiguda de les comandes i les vendes el principal problema dels negocis en un 66,8% dels casos. El pagament d'impostos suposaria un problema pel 35,7% dels negocis, mentre que les cotitzacions socials ho serien per un 32,1%.
L'economia catalana
"La Covid-19 ha malmès l’economia, fent que sigui el primer any que no pujaran les exportacions i amb una caiguda important de l’ocupació”, ha constatat González en referència a l'estat de l'economia catalana durant aquest any. En aquest sentit, ha proposat una sèrie de mesures per facilitar l'activitat econòmica, com és la flexibilització d’alguns ajuts més enllà del 31 de gener, una bona gestió dels fons europeus i garantir que arribin a les pimes i ajudes a la digitalització empresarial, entre d'altres.
D'altra banda, González també s'ha referit a la proposta de reduir la jornada laboral a quatre dies i ha opinat que “no és el moment i no es pot fer en un sol país”. A més, tampoc no creu que sigui el moment per apujar el salari mínim interprofessional.
Situació de l'hostaleria
L'hostaleria és un dels sectors que més ha patit les restriccions per combatre la Covid, alhora que la caiguda del turisme també ha agreujat les dades en aquest sector. Un 97,4% de les petites i mitjanes empreses i autònoms de l'hostaleria i la restauració preveuen tenir problemes financers en el primer semestre de 2021, segons els resultats de l'enquesta elaborada per PIMEC. La xifra d'aquest sector és molt superior a la mitjana d'empreses catalanes.
En referència al nivell d'activitat respecte del mateix període de l'any passat, el sector de l'hostaleria i la restauració és el que presenta una activitat nul·la major, respecte d'altres sectors, amb un 33,3%. D'altra banda, el risc de tancament de companyies d'hostaleria i restauració s'ha elevat fins a un 43,4% al desembre