Patronals i sindicats han reaccionat de manera contrària a la proposta del Ministeri de Seguretat Social d'apujar les cotitzacions durant 10 anys a partir del 2023 per pagar les pensions del baby-boom. D'una banda, Pimec ha entomat amb "frustració" la decisió d'Escrivà, perquè comportarà "un increment dels costos laborals". "Si s'haguessin fet les coses quan tocava, ara no caldria fer l'increment", ha retret el secretari general de la patronal, Josep Ginesta.
En canvi, CCOO i UGT ho veuen com "una bona notícia" que allunya de la negociació del nou mecanisme d'equitat de les pensions "la sospita de les retallades". Amb tot, assenyalen que les converses continuen obertes i qüestionen que l'augment plantejat sigui suficient.
Increment dels costos laborals
La patronal catalana té clar que l'augment anunciat per poder continuar pagant les pensions de la generació més poblada "comportarà un increment dels costos laborals" fet que, "en un context de recuperació no és una bona notícia". L'exsecretari de Treball ha advertit en una roda de premsa que "les empreses hauran de pagar salaris que permetin eixugar l'increment", cosa que acabarà revertint en una possible reducció dels sous dels treballadors.
En canvi, Ginesta sí que valora positivament que les mesures que es plantegen "no vagin només en contra dels drets a una pensió digna de les persones" i s'estigui optant per altres vies per garantir el sistema.
Aquest aspecte també el valora el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, que celebra que Escrivá hagi optat per "la via dels ingressos" i no per retallar les prestacions de jubilació en una entrevista a Els Matins de TV3. D'altra banda, Pacheco, ha assenyalat que la proposta té "algunes ombres" i, per tant, la "negociació encara està oberta". "Falta definir el llindar de la despesa real de les pensions per saber si l'increment és suficient. I les projeccions que tenim des del sindicat ja mostren que no és suficient", ha exposat.
L'esforç addicional de cotitzacions es repartiria entre empreses i treballadors, però els percentatges encara no s'han fixat. En aquest punt, Pacheco recorda que durant el sotrac financer es va rebaixar en dos punts la cotització de la quota empresarial. "Ara tenim rendes de beneficis que estan per sobre fins i tot de les d'abans de la crisi del 2008, incrementar la cotització i una part de l'esforç de les empreses no estaria malament", diu.
La UGT, per la seva part, veu la proposta d'Escrivá com a "positiva" però demana accés a "més dades per veure l'impacte real de les mesures" en la pròxima reunió, que serà el 8 de novembre, segons ha explicat Enriqueta Duran, secretària de Polítiques Socials de la UGT.
Duran ha demanat que la solució final "mai més passi per una retallada de les pensions de jubilació" i també creu que el plantejament d'Escrivá allunya "la sospita" de les retallades vinculades al factor de sostenibilitat plantejat pel PP. Ara bé, Duran diu que és d'hora per saber "si realment es podran pagar totes les pensions del baby-boom" amb aquesta mesura, especialment per la despesa quantificada a partir del 2032. D'altra banda, el sindicat critica el "mal costum" del govern espanyol de donar a conèixer propostes que encara no estan tancades a la taula de negociació amb els agents socials.