Pimec ha defensat aquest dimarts l'"entrada d'una entitat estrangera a Bankia" per facilitar la competència en el sector bancari espanyol. La patronal considera que la unió amb CaixaBank podria suposar "una excessiva concentració del crèdit". Els dos grans bancs van anunciar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) el passat dijous que es troben immerses en negociacions per analitzar la seva integració. Ambdues entitats estudien celebrar els propers dies 13 o 14 de setembre els seus respectius consells d'administració per aprovar l'operació, encara que oficialment no estan convocats.
Pimec justifica la seva postura indicant que a Espanya —segons diversos estudis— els cinc primers bancs sumen una quota del 60%. Així mateix, lamenta que durant l'última crisi ja van desaparèixer la majoria de petites caixes locals i es va accentuar la concentració al sector. "Les pimes sortiran perjudicades per un poder de mercat més gran en mans d'uns quants grans proveïdors de crèdit i, per tant, el govern español hauria de trobar solucions que compensin aquests dèficit cap a les pimes", segons assegura la patronal, que vol que es mantingui el nombre de bancs a Espanya.
En aquesta línia, afirma que l'entrada d'una entitat estrangera a Bankia "podria facilitar la competència" en el sector bancari espanyol, afavorir la incompleta Unió Bancària Europea i potenciar les exportacions de les empreses clients de l'entitat. Amb tot, Pimec "entén" que CaixaBank i Bankia busquin fusionar-se atesa la pèrdua de rendibilitat del negoci bancari en aquests moments, però també espera que la futura operació no faci més malbé encara l'atractiu de Barcelona "com a plaça financera i seu d'empreses tractores". Així mateix, Pimec reivindica que la sortida del govern español de Bankia s'hauria de produir vetllant per les màximes garanties de recuperació dels 22.400 milions d'euros del rescat públic de 2012.
La Pimec alerta contra la llei per regular el lloguer
La patronal Pimec ha alertat també aquest dimarts que la proposició de llei de regulació dels lloguers "pot restringir l'oferta disponible d'habitatge, empitjorar les condicions dels pisos i allunyar les inversions". En un comunicat, Pimec s'ha mostrat així crítica amb la proposició de llei que se sotmetrà a votació en el ple que celebrarà dimecres 9 de setembre al Parlament.
Ja diumenge, la patronal Foment del Treball va expressar la seva rotunda oposició a què el Parlament pogués aprovar una llei que va titllar d'"anticonstitucional i antiestatutària". Aquesta proposició pretén congelar les rendes dels nous contractes de lloguer i rebaixar el preu mitjà de les renovacions. Compta amb l'aval de JxCat, ERC, els Comuns i de la CUP. Pimec denuncia també que la tramitació d'aquesta normativa "no preserva el principi de neutralitat dels sectors afectats i dels actors que intervenen en la seva elaboració".
Així mateix, la patronal que lidera Josep González avisa que una normativa d'aquest tipus "allunyarà la inversió de nova construcció". I en aquest punt recorda que també segueix vigent la reserva d'un 30% dels pisos socials en el cas de noves promocions i grans reformes realitzades a Barcelona. Pimec recorda que el propi Consell de Garanties Estatutàries ja va apreciar elements d'inconstitucionalitat en el text i que l'Autoritat Catalana de la Competència va alertar dels efectes "contraproduents" que tindrà aquesta normativa.