Pimec xifra en 183 milions d'euros les pèrdues diàries que afronten les pimes i els autònoms de 65 gremis i associacions que representen 773.200 treballadors. Aquesta és la xifra que han exposat el president de PIMEC, Josep González, i el secretari general de l’entitat, Antoni Cañete en l'acte d'aquest matí, en què s'han reclamat "mesures coordinades, sostingudes i urgents" i que ha comptat amb la participació de representants de diversos gremis.
La patronal de les pimes ha presentat una campanya, que han definit com "activisme empresarial, durant l'acte, que consisteix en un cartell que reclama un rescat per les pimes i els autònoms i posa en evidència la crisi per la qual estan passant a causa les restriccions per la Covid. Pimec xifra en 4.500 milions d'euros mensuals les ajudes directes necessàries per garantir la supervivència de les petites i mitjanes empreses i autònoms dels sectors més afectats.
Respecte de la pròrroga de dues setmanes més de les restriccions vigents, PIMEC ha assegurat que "respecta" la decisió del Procicat, però ha reclamat ajudes proporcionals per a les empreses. "Si continuem ampliant les restriccions, hem d'ampliar molt les ajudes per als sectors afectats", ha assegurat el president de la patronal.
Avui tenim representants de 65 gremis i associacions que representen 773.200 treballadors
— PIMEC (@pimec) January 20, 2021
⚠️La situació és insostenible! Segons les nostres estimacions, els sectors estan deixant d’ingressar un total de 183 milions d'€ diaris. Cal un rescat per salvar el màxim número d'empreses pic.twitter.com/qDs5tfaZqc
Mesures per salvar les empreses
Pimec ha posat de manifest la "clara pèrdua de teixit productiu" i per aquest motiu creu necessàries ajudes potents pels diversos sectors empresarials, tal com va demanar amb el manifest 'RescatXPimes RescatXAutònoms', que segons l'entitat ja compta amb l'adhesió de 2 milions d'empreses.
A la roda de premsa hi han assistit representants de tots els sectors per informar del seu estat. El president de PIMEComerç, Alex Goñi, ha assegurat que la situació del comerç és "insuportable", amb més de 300.000 treballadors afectats i una pèrdua d'ingressos diària de 86,6 milions d'euros. Un altre dels sectors més afectats és la restauració, amb més de 210.000 treballadors i un impacte de 45,8 milions d'euros diaris en la facturació. El sector del turisme, amb 50.000 treballadors, ha assegurat que es troba en una situació "crítica", ja que cada dia deixa d'ingressar 21,4 milions d'euros.
El sector de l'esport deixa d'ingressar 7,3 milions d'euros diaris per les restriccions i l'impacte econòmic de la pandèmia; el sector de la formació i ocupació, 4,3 milions; el sector de les perruqueries i bellesa, 2,5 milions, i el sector del taxi, 1,4 milions. A aquestes afectacions s'hi afegeix també l'impacte d'un milió d'euros diaris en el sector de la farmàcia o els 800.000 euros de les empreses recreatives.
A la indústria càrnia, de les 60 empreses que proveeixen al sector de la restauració, 28 companyies han tingut pèrdues durant els tres primers trimestres de l'any passat de 52 milions d'euros. Les arts escèniques també han registrat un impacte en la facturació de prop de 4 milions d'euros i les activitats extraescolars, de 2,9 milions. Davant aquesta situació la patronal ha reiterat la necessitat d'ajudes directes per garantir la viabilitat de les empreses i ha recordat que les mesures vigents, en la majoria de casos, no serveixen ni per pal·liar el tancament parcial o total d'un dia.