Catalunya és una economia de pimes. De fet, la petita i mitjana empresa dona feina a gairebé un 69,9% dels ocupats catalans. L’ecosistema de la pime catalana mostra un creixement constant i uns bons indicadors, segons l’Anuari de la Pime Catalana, que presenta els resultats econòmics i financers del període 2012-2016, presentat avui per la patronal Pimec.
En dades del 2016, Modest Guinjoan, director de l’Observatori de Pimec, assegura que la pime representa el 58,9% del valor afegit brut a l’estructura de l’economia catalana, davant el 36,5% que aporta les grans empreses i el 4,6% dels serveis de no mercat.
"El 2016 va ser un bon any, tant en exportacions com en creació d’empreses. La presència de les pimes és molt gran a tots els sectors i la ocupació va créixer", assegura Guinjoan. En el mateix sentit, Joaquim Ferrer, secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, ha assegurat que "les dades del 2017 també van ser molt bones però les que tenim del 2018 també segueixen aquesta tendència positiva".
Amb tot, en el sector primari, la pime creix un 13,2% del valor afegit brut (VAB) de l’economia; un 2,6% pel que fa a la indústria, un 6,9% en construcció, un 2,9% en serveis i un 3,3% del total.
Ocupació a les pimes i tasca en formació
La taxa d’ocupació a les pimes catalanes augmenta en tots els sectors. D’entrada, l’augment més gran entre el 2015 i el 2016 es dona en el sector de la construcció, amb una variació del 7,2%. En serveis, l’augment és d’un 4,5%, en què hi destaca especialment l’àmbit de l’hoteleria i la restauració (6,4% del total). El sector primari augmenta un 2,3% l’ocupació, i la indústria un 2,1%, en què en destaca la indústria química.
Amb tot, el president de Pimec, Josep González, assegura que “encara hi ha molta feina a fer en formació”, ja que diversos estudis demostren que les empreses tenen cada vegada més dificultats per trobar treballadors que s’adiguin a les seves necessitats.
“El sistema educatiu no va tan de pressa com els canvis en les empreses”, assegura González. “El talent que hi ha a les universitats” ha de canviar la manera de formar-se, explica. “Hi ha d’haver una manera d’estimular el gran talent que hi ha a les universitats per apropar-lo a les pimes”.
Amb tot, Modest Guinjoan assegura que “no s’ha de focalitzar només en termes de dimensió” el creixement de les pimes, ja que “si ens hi fixem, l’any 2003 les empreses més dinàmiques tenien unes dimensions molt més petites -en percentatge d’ocupació- que les menys dinàmiques”.
D'altra banda, l'informe també evidencia que la productivitat per ocupat està estancada, amb una variació del 2015 al 2016 d’un -0,9%.
Creixement de la rendibilitat
En rendibilitat, Guinjoan assegura que la pime catalana ha augmentat en el període 2012-2016, passant d’una rendibilitat de menys de l’1% els pitjors anys de la crisi, fins a un 7,7% el 2016, en termes de resultat net total.
La “dinàmica de la rendibilitat econòmica i financera també mostren una dinàmica positiva”, arribant fins al 6% pel que fa a l’econòmica i fins el 10% la financera. Aquesta millora de la rendibilitat és deguda, segons l’informe, per una gran millora dels marges i del coeficient d’endeutament.