Les petites i mitjanes empreses catalanes han tornat a guanyar el pols a les grans empreses. Tornen perquè des de l'esclat de la crisi que no aconseguien guanyar pes en el PIB català. Així ho posa de manifest l'Anuari de la Pime catalana de la patronal Pimec que detalla la millora dels resultats econòmics i financers del sector. En concret, la pime catalana ha passat a representar el 59,1% del PIB català el 2015, que suposa un punt i mig més que el 2014. Mentrestant, les grans empreses han reculat aquest mateix punt i mig i la seva contribució al PIB és del 36,3%. El 4,6% restant del pastís pertany a l'Administració Pública i la Seguretat Social.
"Per primera vegada en els últims anys s'ha trencat la tendència de les pimes a perdre pes", ha assegurat el director de l'Observatori de Pimec, Modest Guinjoan, just abans de destacar que entre el 2000 i el 2015, han millorat les ràtios de solvència, liquiditat i tresoreria alhora que ha baixat la ràtio d'endeutament en benefici dels recursos propis. "Les empreses seguiran invertint però més en els seus recursos propis", ha afegit. I de la mateixa manera que s'ha reduït l'endeutament, també s'han reduït els terminis de cobrament de les pimes. Dels 95 dies del 2000 als 80 dies del 2015.
Segons les últimes dades, hi ha 497.264 pimes a Catalunya, un 3,1% més, i donen feina a 1,75 milions de persones, un 4,6% més. Encara hi ha, però, una gran tasca pendent: l'exportació. En aquest cas, les pimes industrials exportadores perden clarament el pols amb les grans empreses exportadores: un 26,5% versus un 84%.
Les lleis, en contra
El president de Pimec, Josep González, ha assegurat que les dades de l'anuari suposen "una sorpresa positiva". Ara bé, no ha dubtat en alertar que hi ha lleis que "van en contra" de la dimensió de les pimes. A tall d'exemple, ha recordat que una companyia es troba sota "la tutela de les inspeccions d'Hisenda" quan supera els sis milions de facturació i això fa que hi hagi empresaris que prefereixin crear una nova empresa abans que augmentar la dimensió de la ja existent.
En aquest sentit, el conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, ha reivindicat el paper de les pimes com a motor del teixit econòmic català alhora de crear riquesa i ocupació i les ha emplaçat a "jugar fort la carta de la internacionalització i la innovació". I en última instància, també s'ha mostrat preocupat pels discursos "turismofòbics". "Estaria bé no oblidar d'on venim i on ens la juguem", ha conclòs.