Els preus dels pisos de compravenda i lloguer creixeran un 9% i un 8%, respectivament, en el segment de gamma alta a Barcelona durant aquest 2017. Aquesta és una de les principals conclusions que es desprèn de l'Informe de mercat Barcelona 2017 publicat per Engel & Völkers i que posa de manifest que "Barcelona té el mercat immobiliari més dinàmic d'Espanya." Així ho evidencien els creixements de doble dígit obtinguts al llarg de 2016 tant en les transaccions com en l'increment de preus. "Abans, només llogava el que no podia comprar i ara, en canvi, es valora la flexibilitat del lloguer", ha assegurat el director general del metropolitan market center de Barcelona, Oriol Canal, durant la presentació de l'informe.
Més concretament, la multinacional alemanya amb seu a Hamburg ha anticipat un creixement a "dues velocitats" a Barcelona. Inicialment, les millores a les zones de Sarrià-Sant Gervasi, Les Corts, l'Eixample, Ciutat Vella, Gràcia i Diagonal Mar, que es troben entre el 80% i el 90% respecte els seus màxims històrics, "tocaran sostre" en els pròxims anys i acabaran passant una fase de consolidació. Mentrestant, la resta de districtes i municipis perifèrics de l'àrea metropolitana com són Badalona o l'Hospitalet cotitzaran a l'alça en trobar-se encara al 50% i el 60% dels seus màxims previs a l'esclat de la bombolla immobiliària. Qui més a dalt està, menys recorregut acostuma a tenir.
"La capital europea ideal per invertir"
Segons Canal, "encara que la demanda internacional manté intacte la seva fortalesa, durant l'últim any s'ha incrementat la demanda local fins a equiparar-se en el 60% de les compres. Una tendència que continuarà al llarg del 2017." L'any passat, es trobaven en un 50,50. Ara bé, s'han notat l'efecte Brèxit així com la crisi local de Rússia tant en els compradors britànics com russos. Mentrestant, la política de Golden Visa que ofereix un visat a aquells compradors que paguin més de 500.000 euros al comptat per un habitatge a Espanya, està captant clients extracomunitaris sobretot en el mercat asiàtic i Orient Mitjà.
Encara més, si aquest 2016 ha estat l'any de l'obra nova, l'informe preveu que aquest 2017 es converteixi en una autèntica explosió tant d'obra nova com de rehabilitació a la capital catalana que s'ha convertit, a instàncies dels grans fons immobiliaris internacionals, en "la capital europea ideal per invertir."
Destaca especialment Diagonal Mar que s'ha convertit en una zona "premium" durant aquest 2016 amb una mitjana de 10.500 euros per metre quadrat i això suposa estar per sobre fins i tot dels districtes de la zona alta. Poques promocions com la de l'avinguda Pearson de Pedralbes arriben a tenir un preu superior amb 12.000 euros per metre quadrat. També, l'Eixample o Ciutat Vella han pujat el seu preu mitjà fins els 4.900 euros per metre quadrat. De cara a aquest 2017, Engel & Volkers s'ha marcat com a objectiu arribar a vendre un habitatge al dia. De moment, ja participen en la comercialització de 60 promocions d'obra nova o rehabilitació.
El lloguer, en màxims
El mercat de lloguer es troba en màxims històrics després d'incrementar els seus preus en un 14% durant el 2016. Ciutat Vella i Les Corts tenen els preu més elevat de Barcelona: 16 i 15,7 euros per metre quadrat. Els segueixen Sarrià Sant-Gervasi (14,7 euros), l'Eixample (14,3 euros) i Gràcia (12,5 euros).
"Llogar a Barcelona és un 50% més barat de mitjana que llogar a Londres i Roma", ha explicat el responsable del negoci de lloguers d'Engel & Völkers a Barcelona, Albert González, just abans d'anticipar que aquest 2017 augmentarà l'oferta disponible per inversors que compren immobles per llogar-los així com també els preus. Al seu parer, les claus es troben tant en l'increment de l'oferta d'habitatges de lloguer procedents d'inversors que posaran nous actius al mercat com a la rotació implícita en els contractes de 3 anys.
En aquest sentit, també ha assegurat que crear un índex de preus de referència pel lloguer seria "un greu error" ja que augmentaria l'economia submergida i desincentivaria la rehabilitació. "En un model amb tanta demanda, s'ha de crear més oferta i no limitar-la", ha conclòs.