Connect Bioenergy, companyia desenvolupadora local de Lleida, constituïda per diversos ramaders de la zona per desenvolupar un projecte d'economia circular que contribueixi a donar una solució sostenible al problema de contaminació dels aqüífers per nitrats a causa dels purins, i Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), la gestora de fons dedicada a inversions en energies renovables, han anunciat que més de 170 ramaders de la província de Lleida s'han adherit ja al projecte per a la construcció d'una planta de biogàs en la Sentiú de Sió (Lleida).

Aquests 170 ramaders, subministraran més 400.000 tones de dejeccions ramaderes anuals que seran gestionades de forma sostenible per produir energia renovable, contribuint a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.

En concret, aquests residus ramaders s'utilitzaran per a la producció de biometà, que s'injectarà a la xarxa de gas natural existent i contribuirà a l'economia circular, ja que els materials orgànics es recircularan com a nutrients (fertilitzant) per a la producció agrícola i produiran CO2 biogènic per a ús industrial o per a projectes Power-to-X.

La planta de biogàs de La Sentiú de Sió tindrà una capacitat de producció anual estimada de 200 GWh a l'any, l'equivalent al consum de 23.000 llars, el que la converteix per capacitat de producció en la més gran d'Espanya i del sud d'Europa. A més, serà part de la solució al repte regional que suposa l'excés de nitrats a terra i aigua provocat per la concentració de la producció agrícola, així com dels residus de la producció ramadera i industrial.

Ferrán Pascual Llovera, gestor del projecte a Connect Bioenergy, ha volgut "agrair la confiança que han dipositat en nosaltres aquests ramaders. Cada un d'ells aportarà una part essencial al projecte, per la qual cosa ens sentim orgullosos de comptar amb una comunitat ramadera tan compromesa i responsable. Continuarem treballant per oferir-li els millors serveis i per garantir que els beneficis del projecte es reflecteixin en les seves explotacions i en el benestar de tot l'entorn".

Des de CIP van afirmar que "aquests acords amb ramaders locals són claus per al desenvolupament del projecte i la demostració que el treball conjunt i la cooperació entre ambdós sectors és la clau per aconseguir grans fites i generar beneficis mediambientals i econòmics per a tota la Comunitat, a més de fomentar l'economia circular i maximitzar l'ús eficient dels recursos disponibles".

El projecte ja va rebre l'any passat l'aprovació inicial per part de la Comissió d'Urbanisme de Lleida per instal·lar a La Sentiu de Sió una planta per a la producció de biometà. Anteriorment, havia estat designat com a projecte d'importància estratègica pel govern català, ja que contribuirà significativament a la reducció d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, concretament s'estima que estalviï unes 68.000 tones d'emissions de CO2 a l'any.

Amb una capacitat de producció estimada de 200 GWh a l'any respon tant a la necessitat de seguretat i independència energètica a llarg termini com a la descarbonització de sectors difícils d'electrificar. Aquesta planta contribuirà a la generació d'ocupació local amb uns 35 llocs de treball en fase d'operació.