Les factories de les companyies xineses Hygreen, dedicada a la producció d'hidrogen verd, i de Sermatec, que fabrica bateries de liti tenen previst començar a funcionar a finals de 2026 a la localitat malaguenya d'Humilladero. Un projecte que pretén replicar a Espanya les fàbriques que les companyies ja tenen a la Xina.

El projecte, encapçalat per l'empresari malagueny Javier Romero, fundador del fons ChinaLink SGE, accionista d'ambdues companyies, tindrà una inversió de més de 150 milions d'euros i arrencaran la seva activitat amb uns 350 treballadors encara que els seus impulsors esperen que quan arribi el màxim de la seva producció quan podrien arribar|assolir els 2.000 empleats, segons informa Hygreen España.

Javier Romero, també president de Hygreen España, assegura que hi ha una gran il·lusió per aquests projectes a Màlaga i destaca que "ambdues factories seran rèpliques bessones de les fàbriques que aquestes companyies tenen a la Xina, a la mateixa altura|alçària de capacitat de producció i seran entre les de més mida d'Europa en el seu camp. Aquestes dues fàbriques aporten sens dubte un valor afegit a l'economia".

Els projectes es desenvoluparan en un termini d'entre 18 i 24 mesos des de l'inici de les obres. La fàbrica de Hygreen es destinarà a la producció de components per a la producció d'hidrogen verd (electrolitzadors) i la de Sermatec estarà especialitzada en la fabricació de bateries de liti. Les dues s'ubicaran al tecnoparc d'Humilladero, amb el qual ja s'ha tancat l'opció de compra de dues parcel·les de 18.500 i 19.000 metres quadrats que acolliran la fàbrica de Hygreen i la de Sermatec. Les parcel·les són contigües, però independents, ja que les dues empreses són diferents, encara que comparteixen el mateix administrador a Espanya, Javier Romero.

La fàbrica de Hygreen, amb 78 milions d'euros d'inversió, estarà encarregada de fabricar els equips per a la posterior fabricació d'hidrogen verd en altres plantes i tindrà una producció inicial de 5.000 megawatts anuals d'electrolitzador, Romero destaca "que l'hidrogen verd beneficia a segments com l'agrícola, perquè els fertilitzants elaborats amb aquest sistema ofereixen un valor addicional a la producció d'un 30%".

Per la seva part, Sermatec, tindrà una inversió de 75 milions d'euros. Les bateries de liti són una tecnologia crítica amb què es persegueix augmentar la penetració de les energies renovables a Europa. La seva producció inicial serà de cinc GWh anuals i segons Javier Romero "es millorarà l'entrada de les renovables a Andalusia, ja que les bateries de liti permetran accelerar la connexió de fonts solars i eòliques que ara mateix estan pendents en dependre de la xarxa elèctrica".

Les empreses garanteixen que l'impacte ambiental a la zona serà positiu perquè ambdues fàbriques són neutrals des del punt de vista d'emissions carboni, i seran cent per cent autosuficients amb energia renovable. En un sol any de producció estalviaran l'emissió de gairebé dos milions de tones de CO2 a l'atmosfera, segons les seves dades.