El president del Port de Barcelona, Damià Calvet, ha presentat aquest dijous el nou pla d’innovació de la institució que presideix actualment. Ha informat, doncs, que l’autoritat portuària crearà una fundació privada anomenada Barcelona Port Innovation, que estarà “al càrrec de la transformació i acceleració dels processos d’innovació” d’aquesta infraestructura barcelonina. La intenció és impulsar l’economia blava. Es tracta, tal com insinua el seu nom, d’aquella economia relacionada amb el mar. Acompanyat per la directora d’innovació del Port, Emma Cobos, Calvet ha explicat que s’aprofitaran espais que ja existeixen al Port Vell i a la dàrsena de Sant Bertran per encabir-hi nous espais dedicats a pensar el futur de la infraestructura. Tot i que el també exconseller de Territori i Sostenibilitat no ha avançat quan es vol que aquest centre dedicat a la innovació estigui actiu, sí que ha dit que es calcula que el projecte costi entre sis i set milions d’euros.
Aquesta nova fundació, ubicada al Blue Tech Port -que es preveu que es construeixi a la dàrsena de Sant Bertran- tindrà com a objectiu acollir empreses que formin part del projecte i també crear contactes per tal d’impulsar la innovació i de pensar a través de l’economia blava. “Cal que la innovació de la ciutat de Barcelona miri més cap al mar”, ha reconegut Damià Calvet davant dels mitjans de comunicació. Es preveu, doncs, que el Blue Tech Port aculli acceleradores d’empreses, centres de formació i el nou institut de logística impulsat pel Port.
Cobos ha explicat durant aquesta presentació que és important disposar d’una infraestructura “més àgil que l’Autoritat Portuària que sigui capaç d’impulsar les noves iniciatives de forma ràpida i eficient”. En aquest mateix sentit, Calvet ha dit que es va debatre molt si la fundació Barcelona Port Innovation havia de ser privada o pública; però que veient els tràmits “lents” que suposaria fer-la pública es va decidir fer-la privada. “Perquè la innovació no pot anar lenta”, ha manifestat, el president del Port.
Per altra banda, Calvet també ha explicat quins són els tres grans objectius del nou pla d’innovació presentat pel Port: reforçar el seu paper com a motor del creixement i la recuperació de l’economia; impulsar la innovació i la digitalització de l’ecosistema logístic; i afavorir les sinergies amb la ciutat en aquest àmbit. Així mateix, el pla d’estructura en quatre línies d’acció: el desenvolupament d’eines de gestió àgils i transversals amb implicació de la Comunitat Portuària de Barcelona, l’establiment d’aliances amb l’entorn innovador de la ciutat, l’estimulació de la innovació sectorial, i la difusió de l’activitat innovadora del Port. Calvet ha assegurat que el Port sempre “ha estat al capdavant del sistema portuari espanyol i també dels ports mediterranis i europeus a l’hora de plantejar, dissenyar i posar en servei solucions innovadores”.