Un murri en John Hoffman, conseller delegat de GSMA, l’empresa organitzadora del Mobile. Avui surt entrevistat a La Vanguardia, El Periódico i l’Ara simultàniament. Diu, en resum, el que titula La Vanguardia: “Barcelona és casa nostra”. L’home atribueix la suspensió “a una tempesta perfecta”, etcètera. D’una banda, para la mà com un captaire humiliat que vol més misericòrdia que moneda. De l’altra, explica el fiasco amb una metàfora meteorológica que fa pensar en una coincidència desgraciada de tota mena de malvestats —una entre un milió, vés quina mala sort!

En realitat, no explica res de res. Ni les causes de la suspensió, ni el procés de decisió de GSMA, ni les opcions i dades que van manegar per cancel·lar la fira. Res. Avui, la resta de mitjans reproduirem els passatges més notables de les declaracions i l’entrevista haurà fet el fet: deixar-te amb el cap calent i els peus freds. Els catalans, com a bons sentimentals, es consideraran molt estimats i tal dia farà un any. Caldrà més paciència i més periodisme per saber què dimonis ha passat.

També deu ser per coincidència que l’entrevista aparegui simultàniament en tres diaris. Els malpensats diran que potser és massa coincidència per pensar que no és part d’un pla de control de danys ben estudiat però, escolta’m, de casualitats la vida en va plena.

De moment, el Mobile de Xangai —exacte, a 691 quilòmetres de Wuhan, zona zero del coronavirus— manté la convocatòria: se celebrarà del 30 de juny al 2 de juliol. També l’organitza GSMA. Sobre aquesta particular coincidència, però, les entrevistes a Hoffman no en diuen ni piu.

Potser no hi té res a veure però, malgrat el fiasco del Mobile, l’any que ve es trasllada a Barcelona l’Integrated Systems Europe (ISE), l'exposició més gran del món sobre sistemes d’integració audiovisual. “L'ISE ve a Barcelona a créixer, com ho va fer el Mobile el 2006”, ha explicat Àngels Chacón, la consellera d’Empresa, a Amsterdam, fins enguany base d’operacions d’aquella fira. Als 55.000 metres quadrats de l’ISE 2020 hi han acudit 1.310 empreses i 81.268 assistents.

La cosa promet, perquè 500 d’aquestes empreses ja han reservat 47.000 metres quadrats a la Fira de Barcelona per l'any vinent i els organitzadors estimen que l’esdeveniment deixarà més de 300 milions d’euros (la xifra pel Mobile era de 500 milions). Quedi dit aquí com a contrapès positiu a la cancel·lació del Mobile, perquè segurament una cosa i l’altra no estan relacionades. Ara que Hoffman ha promès un Mobile 2021 colossal, sembla que l’any que ve serà fantàstic, nivell Febre d’Or. Per cert, d’això de l’ISE les portades tampoc no en diuen res.

Una nota sobre aquest titular (petit) de portada d’El Mundo: La Fiscalía desmonta la treta de la Generalitat para liberar a sus presos. Fa riure això de la treta i els “seus” presos. La Fiscalia, de moment, encara es llepa les ferides rebudes en la interlocutòria de la magistrada María Jesús Arnau, jutjat de vigilància penitenciària 5, que rebutja un informe semblant al que avui lloa El Mundo —el fiscal s’oposava al permís atorgat a Jordi Cuixart. La magistrada, entre altres clatellades, recorda al fiscal que ser partidari de la independència i voler aconseguir-ho per via de la protesta pacífica no exigeix cap tractament ni és una malaltia, sinó una opció perfectament lícita en aquest estat de dret, com explicava amb tot de detall i sornegueria la nostra Elisa Beni. El Mundo no amaga l’afany d’acarnissar-se amb Cuixart però, de moment, s’haurà de resignar amb una mentida en un titular per passar la ràbia.

LV

EPC

ARA

EPA

EP

EM

ABC

LR