En les darreres setmanes totes les mirades estan centrades en l'augment desbocat del preu de la llum, però aquesta pujada té l'origen en el preu del gas, on és el veritable problema. El govern espanyol ja ha admès que té por per la possible falta de subministrament de gas que podríem viure aquest hivern. Per què? Què està passant en aquest mercat i com ens pot afectar?
L'augment del preu del gas
En els últims mesos el preu del gas s'ha multiplicat per una senzilla raó: l'oferta no ha pogut seguir el ritme de la demanda i això ha fet inflar els preus. Per una banda, ha augmentat la demanda perquè hem reactivat l'economia després de la covid, hem viscut episodis climàtics extrems (que cada cop seran més habituals) i Àsia ha augmentat molt la demanda perquè des d'Europa l'estem obligant a reduir la seva activitat amb el carbó.
Per altra banda, l'oferta també ha canviat i el principal motiu és geopolític. Rússia, el principal subministrador europeu de gas, ha canviat les prioritats per qüestions geoestratègiques. Ara, Rússia està agafant com a client preferent les potències asiàtiques i, en particular, Xina. Si bé és cert que a Àsia hi ha més demanda i el preu que paguen és més elevat, el motiu real d'aquest canvi és la batalla geopolítica que ja fa anys que dura.
"La qüestió es basa en per on ha de passar el gas que ens ve de Rússia: si per Ucraïna com ara o si posem en funcionament un gasoducte que va a Alemanya", explica l'economista Josep Lladós.
Possible manca de subministrament aquest hivern
Partint d'aquesta base, no seria estrany que aquest hivern ens quedéssim sense subministrament. I és que l'estat del mercat pot posar en escac les reserves d'arreu d'Europa.
El govern espanyol està preocupat i ja ha admès que ha augmentat un 20% les reserves de gas natural de cara al mes de gener. A més, els consumidors també notarem la pujada als rebuts de final de mes.
"El que tinc clar és que hi ha un risc que els preus del gas no tornin a la situació anterior i això, evidentment, impacta en la competitivitat del teixit productiu, el preu de l'electricitat i pel que fa a la inflació i macroestabilitat econòmica", explica l'expert.
El canvi cap a renovables
Per Lladós, aquesta situació tan extrema ha de fer reflexionar Espanya i la Unió Europea sobre la urgència de la transició que cap a energies renovables. Tot i que el nostre país té un potencial enorme en aquest sentit, l'Estat està a la cua europea.