La llei que obliga a contractar els repartidors de les plataformes digitals pot tenir els dies comptats. El PP recorrerà aquesta setmana la coneguda llei rider davant el Tribunal Constitucional, perquè no hi havia una "urgent necessitat" d'aprovar-la per reial decret.

La portaveu del Grup Popular, Cuca Gamarra, ha acusat aquest dilluns a la Moncloa de "furtar" el poder al Congrés mitjançant l'aprovació de normes sense prèvia autorització parlamentària, com és la llei rider. Concretament, la portaveu popular ha insistit en el fet que "no hi havia urgent necessitat" en aprovar aquesta normativa, "sinó que hi havia una necessitat urgent de saltar-se novament el Congrés".

48 reials decrets

Gamarra ha assenyalat que el seu partit "desconfia" del PSOE i del govern espanyol perquè intenten "silenciar la feina del Parlament saltant-se" la seva capacitat legislativa "mitjançant la figura del decret llei". Així mateix, ha afegit que l'executiu de Pedro Sánchez vol "intentar controlar" el Poder Judicial.

Des de la declaració de l'estat d'alarma al març de l'any passat, el govern espanyol ha aprovat 48 reials decrets, ha recordat la dirigent del PP en una entrevista a TVE. Una pràctica que té l'objectiu de "furtar el debat al Parlament", segons Gamarra. També ha destacat que el Tribunal Constitucional ja ha tombat tres d'aquests reials decrets "per haver-los fet servir abusant del seu poder per evadir el control parlamentari".

El TC i l'estat d'alarma

En el cas de la llei rider, ha insistit que modificar l'Estatut dels Treballadors d'aquesta manera, quan "l'acord amb el diàleg social estava aprovat al mes d'abril", demostra que el que existia era "una necessitat urgent de saltar-se novament el Congrés".

El recurs arriba en un moment de debilitat per govern de Sánchez, després que la setmana passada el Tribunal Constitucional tombés el confinament decretat durant el primer estat d'alarma. Al respecte, han tornat els retrets de la Moncloa: la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha defensat que els magistrats haurien interpretat la legislació "d'una altra manera" si "haguessin fet l'esforç de posar el seu cap en la situació concreta" de la pandèmia.

coronavirus treballadors Glovo riders EFE

Un rider de Glovo mentre treballa / Efe

En canvi, Gamarra ha demanat "humilitat" a Sánchez i "abandonar la supèrbia". Segons la portaveu popular, és necessari que el president del govern espanyol reconegui que "va vulnerar els drets fonamentals dels espanyols" i assumeixi que va actuar "tard i malament".

Ara queda esperar quina és la decisió del Tribunal Constitucional pel que fa a la llei rider, aprovada l'11 de maig d'aquest any. Una normativa que estableix la condició d'assalariats per als repartidors de plataformes digitals com Glovo o Uber Eats, els anomenats "riders", i que oferia un termini de tres mesos perquè les empreses s'adaptessin a aquesta nova norma.

 

Imatge principal: Una rider de l'empresa Uber Eats espera per fer una entrega / ACN