El govern espanyol, els sindicats i la patronal han arribat a un principi d'acord per prorrogar els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) fins al 28 de febrer de 2022. Aquesta proposta s'estira un mes més del previst, atès que inicialment l'executiu plantejava la seva pròrroga fins a finals de gener de 2022.
Aquest preacord, però, s'acabarà de materialitzar quan la CEOE, la patronal, doni llum verda de manera definitiva. Segons explica Europa Press, per acabar d'aconseguir el suport, la patronal demana que s'arribi a un acord per a prorrogar, també, les prestacions d'autònoms.
Els sindicats UGT i CCOO han aconseguit que el govern espanyol accedeixi a una de les seves propostes, que és posar el comptador a zero fins al 31 de desembre de 2022 per tal que l'ERTO no afecti en les prestacions per desocupació.
Millora en les exoneracions
Un altre dels anuncis que han fet els sindicats és que les empreses que compten amb més de 10 treballadors a la seva plantilla tindran un 80% d'exoneració si destinen recursos per a formar els seus treballadors en ERTO. Aquestes exoneracions es quedaran en un 40% en el cas d'aquelles organitzacions que no ofereixin formació. En el cas de les empreses que tinguin fins a 10 treballadors, aquests percentatges d'exoneració són del 80% per als que imparteixen accions formatives i del 50% si no ho fan.
D'altra banda, la proposta inicial de l'executiu estatal limitava les sol·licituds per sumar-se a la pròrroga dels ERTO al 10 d'octubre, però en la negociació s'ha pactat que finalment aquestes peticions puguin fer-se durant tot el mes d'octubre.
Les noves condicions d'aquesta pròrroga es posaran en marxa a partir del novembre. Sobre els beneficis vinculats amb la prestació per desocupació dels treballadors, la prohibició dels acomiadaments o l'impediment de realitzar contractacions noves, aquestes es mantindran.
Finalment, es mantenen les condicions d'accés a la prestació, encara que no es tingui el temps mínim cotitzat, l'obligació de mantenir l'ocupació, la prohibició d'hores extra i fer nous contractes o subcontractes o la de repartir dividends.
Pujada del salari mínim
Aquest dimarts, el Consell de Ministres aprovarà la pujada del Salari Mínim Interprofessional, que passarà d'estar en els 950 euros fins als 965. D'aquesta forma, es produirà un increment de 15 euros. L'objectiu que s'ha fixat l'executiu és que el SMI arribi al 60% del salari mitjà a Espanya el 2023, el que podria suposar entre 1.050 i 1.060 euros.