El Premi Catalunya d'Ecodisseny, impulsat per l'Agència de Residus de Catalunya, porta més de dues dècades incentivant l'ecodisseny i la sostenibilitat entre el teixit productiu català, a través d'una convocatòria biennal que ha reconegut projectes de més de 100 dissenyadors, fabricants de productes i estudiants de tot el territori.

En un context on la sostenibilitat és cada vegada més prioritària, aquests guardons creats el 2001 per la Generalitat de Catalunya són pioners en el reconeixement de productes --al mercat o en desenvolupament-- dissenyats, fabricats o executats a Catalunya i que integren consideracions per millorar el comportament ambiental al llarg del seu cicle de vida.

El premi impulsat pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, amb la secretària tècnica de l'Agència de Residus de Catalunya, reconeix especialment la implementació d'estratègies d'ecodisseny i la seva contribució a l'economia circular, i destaca la qualitat del disseny i la innovació com a factors clau.

Des de la seva creació, ha contribuït que dissenyadors, fabricants de productes i estudiants de tota la regió siguin distingits pel desenvolupament de productes i projectes que minimitzin l'impacte ambiental al llarg del seu cicle de vida, impulsant la transició cap a un model de producció i consum més responsable.

MÉS DE 100 DE PREMIATS

Durant aquests més de vint anys de recorregut, s'han premiat les iniciatives de més de 100 dissenyadors, fabricants i estudiants que han acabat convertint-se en autèntics referents als seus respectius sectors. Entre ells, destaquen casos d'èxit com el de Cocoro, projecte que va aconseguir innovar al sector de la salut íntima femenina amb la seva proposta de roba interior reutilitzable que absorbeix la menstruació.

Una altra de les iniciatives guardonades, concretament l'any 2019, va ser Infinit Denim Back to Eco, presentada per l'Associació By My Eco. Aquesta aposta per la fabricació de fil i teixit d'alta qualitat produïts amb un 65% de fibres reciclades, una part de les quals eren restes de texans postconsum del seu taller.

El reciclatge i l'ecodisseny ha arribat a tota mena de sectors productius. El 2011, l'empresa ZICLA va saber com integrar aquests aspectes mediambientals a l'àmbit de la mobilitat urbana. La companyia es va proclamar guanyadora gràcies a una plataforma que millorava l'accessibilitat en les parades d'autobús, fabricada totalment amb plàstic reciclat i reciclable (PVC) procedent del recobriment de cables elèctrics, persianes i canonades.

20 ANYS DE RECICLATGE

La primera edició del premi va tenir lloc el 2001, sota el nom Premi Disseny per al Reciclatge. La iniciativa va néixer de la necessitat de donar sortida als materials reciclats que s'obtenien a partir de la recollida selectiva dels residus municipals, industrials i de la construcció. De la mateixa manera, buscava incentivar que els nous productes es dissenyessin pensant en un futur reciclatge i que generessin la mínima quantitat de residus.

El 2015, el premi va canviar el seu nom per adoptar l'actual. Aquesta transformació es va fer per tal que els productes integressin els nous aspectes ambientals que han anat apareixent al llarg dels últims vint anys, com poden ser el consum d'aigua i energia o les emissions a l'atmosfera, entre d'altres.

En aquest sentit, el Premi Catalunya d'Ecodisseny és un dels pioners a Espanya, ja que reconeix la innovació en el disseny sostenible des de fa més de 20 anys, destacant com a referent en la promoció de solucions que integren sostenibilitat i creativitat. El 2025, els guardons celebraran una nova edició