El director de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), Lluís Torner, ha rebut el Premi Nacional d'Investigació 2016 de Catalunya, dotat amb 40.000 euros, per la seva "investigació pionera" i per "haver contribuït internacionalment en l'avanç" d'aquesta disciplina científica. La cerimònia de lliurament del guardó, atorgat conjuntament pel Govern i per la Fundació Catalana per a la Investigació i la Innovació (FCRi), s'ha celebrat aquest dimarts al capvespre al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), en una gala presidida pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president de la FCRi, Antoni Esteve.

"L'ICFO és una petita part del programa que involucra a tothom: hospitals, centres de recerca, universitats, mitjans de comunicació, ciutadans...", ha assegurat Torner just després de recollir el guardó i anticipar que "de mica en mica, la ciència catalana serà més i més reconeguda arreu del món". En aquesta mateixa línia, Puigdemont ha reivindicat l'èxit del sistema català de recerca sota els pilars de l'autonomia, la flexibilitat i l'obertura. Precisament allò que al 2014 la Comissió Europea va recomanar a Espanya per millorar el seu centre de recerca. "Des de la política, hem de cuidar el model català i no el podem posar en risc", ha sentenciat Puigdemont. 

Aquesta nova edició ha estat plegada de recordatoris dirigits a Pere Mir, un dels grans mecenes del món científic a Catalunya que va morir als 97 anys ara fa poc més d'una setmana. El Premi Nacional d'Investigació reconeix l'investigador que ha contribuït recentment i de manera significativa internacional a l'avanç d'una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals. Torner és llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), doctor i catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i ha desenvolupat l'ICFO, entitat de la qual és director des de la seva creació el 2002. 

Premiats...

La Generalitat i l'FCRI han atorgat el premi al Talent Jove, dotat amb 10.000 euros, al professor d'investigació ICREA a l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), Samuel Sánchez Ordóñez, per la seva contribució en el desenvolupament de nanomotors i nanorobots autopropulsats, enginys capaços de materialitzar, entre d'altres, aplicacions mèdiques com el direccionament i alliberament de fàrmacs, i mediambientals, com la lluita contra aigües contaminades. 

La Fundació Bancària La Caixa ha rebut el premi al mecenatge científic. L'encarregat de recollir-lo ha estat el seu director general, Jaume Giró, que ha reivindicat la recerca i la innovació lligades al progrés i al benestar de les persones a la societat per tal d'encarar "el futur de la quarta revolució industrial i tecnològica."

I més premiats

En la categoria de partenariat públic en I+1, ha estat premiat el Centre Tecnològic de l'Aigua (Cetaqua) format per Aigües de Barcelona (Agbar), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Se li ha reconegut "la seva tasca en recerca i desenvolupament", a través de la qual "ofereix solucions pràctiques i reals a administracions, empreses i al conjunt de la societat en la gestió del cicle integral de l'aigua". Segons el president d'Agbar, Àngel Simon: "Cetaqua ha realitzat nombrosos projectes col·laboratius amb Barcelona i ha contribuït a la projecció universal de la ciutat, la seva área metropolitana i Catalunya."

Alhora, també s'ha lliurat el premi a la comunicació científica al programa d'entreteniment Dinàmiks conduit per Dani Jiménez al canal Super3. I per acabar de la mateixa manera que la gala de la investigació catalana ha començat, una declaració d'intencions d'Esteve: "Catalunya ha de ser i será la regió europea més atractiva en la industria del coneixement."