El president de la Cambra de Comerç d'Espanya i del grup Freixenet, Josep Lluís Bonet, ha explicat que Espanya es troba davant d'una "oportunitat de progrés" gràcies a la globalització de les petites i mitjanes empreses (pimes) que han hagut d'adaptar-se per necessitat a causa de la crisi. Per això, ha instat Catalunya a liderar aquest procés, ja que considera que és la comunitat "que està a l'avantguarda i que no ha de distreure's", segons ha explicat en una ponència en el Fòrum Excel·lència de Lloret de Mar.
En aquest mateix sentit, Bonet ha explicat que Espanya, "que ha fet un salt molt positiu en els últims quaranta anys, pot fer-ne ara un altre amb la sortida a l'exterior de les pimes". I és que "el recorregut és encara immens" per revertir una tendència històrica per la qual "Espanya arribava tard a gairebé tot", per això ha aconsellat els joves que surtin "a aprendre idiomes, veure món i tornar després". No com a fuga de cervells o de capital humà sinó com a inversió en talent.
Més flexibilitat d'horaris
Un altre dels temes més destacats de la taula de debat "Estratègies de competitivitat i creixement internacional" ha estat la flexibilitat horària a les empreses que segons el president de l'Associació Espanyola de Directius, Pau Herrera, es veurà fortament impulsada gràcies al desenvolupament de la tecnologia actual.
"És un tema mental dels directius, perquè el teu equip no has de tenir-lo necessàriament al teu costat", ha concretat Herrera, per a qui "el concepte d'horari és obsolet en un món on negocies amb els Estats Units i Singapur, així que d'allò que cal parlar és de conciliació i això és el que cal legislar".
El sector agroalimentari com a motor econòmic
Per la seva banda, la presidenta del grup carni Casademont, Adriana Casademont, ha fet referència a la internacionalització com una superació de "la barrera de la por", posant com a exemple el sector agroalimentari que ha anat més enllà de "les barreres que van des dels gustos a les religions" per acabar-se convertint en "un dels motors actuals de l'economia".
No s'han mostrat tan positius el director executiu de Nile Capital Emirats, Hisham-El-Xèrif, que ha explicat que "Espanya no està fent prou per treure avantatge de les seves diferències, que la converteixen en un gran país"; com tampoc el responsable de l'empresa d'innovació tecnològica Crambo, Nil García Machado, que ha assegurat que "el nivell de patents en l'economia espanyola és encara molt baix".