En els últims mesos els preus de les matèries primeres ha augmentat considerablement arreu del món, i una de les que més ha notat aquestes pujades és el gas. L'últim exemple són els preus del gas natural a les benzineres. De fet, en l'última setmana el preu ha passat dels 1,10 euros/kg fins als 2,20 euros que ha marcat els últims dies. Aquest últim augment dels preus se suma a l'augment de l'acumulat que va patir el gas durant tot l'any passat, ja que a principis de 2021, el preu a les benzineres rondava els 0,80 euros/kg.
De fet, la preocupació entre els afectats va a més perquè les últimes previsions indiquen que el preu del gas natural a les benzineres seguirà augmentant en les pròximes setmanes, en la mateixa línia que ho està fent el gas en els mercats internacionals. Això, a més, ha preocupat als conductors i està provocant que molts d'ells estiguin començant a optar per altres combustibles, com el gasoil, ja que és molt més barat.
Pujada de preus del gas
A més a més, el preu del gas natural en els mercats europeus es va disparar disparat un 16,9%, que equival a quasi 18 euros, en el període que va del 18 al 31 de desembre respecte a la quinzena anterior i va assolir els 124,04 euros el megawatt hora (MWh), segons l'últim butlletí de preus de l'associació Gas Industrial.
Darrere d'aquesta nova pujada, segons l'associació del sector gasista, es troba principalment la reducció dels fluxos de gas russos, encara que la menor competència entre Europa i Àsia per atreure càrregues de gas natural liquat (GNL), la previsió de temperatures moderades i l'increment del flux noruec han contribuït a fer que el preu s'hagi contingut una mica.
Pel que fa al preu del Mercat Ibèric del Gas (Mibgas) durant el mes de desembre va marcar una mitjana de 111,95 euros/MWh, que suposa un augment del 34,7% (28,8 euros més) respecte al preu mitjà de novembre, i multiplica per sis el preu de tot just fa un any.
En comparació amb el preu mitjà del TTF holandès -el mercat europeu de referència-, que al desembre va ascendir a 112,99 euros/MWh, el Mibgas va ser un 0,9% més barat (un euro menys). Quant al barril de petroli Brent, de referència a Europa, la seva tendència ha estat lleugerament alcista després de la baixada registrada a la fi de novembre.
Gas natural i la nuclear, energies verdes?
Si l'augment de preus no fos problema suficient, la Comissió Europea va proposar aquest dissabte que les inversions en energia nuclear i gas natural es considerin sostenibles. "Tenint en compte l'assessorament científic i l'actual progrés tecnològic, així com els diferents reptes cap a la transició entre els Estats membres, la Comissió considera que existeix un paper per al gas natural i la nuclear com a mitjà per a facilitar la transició cap a un futur basat predominantment en les renovables", va explicar l'Executiu comunitari.
De fet, Brussel·les pretén aprovar l'acte delegat aquest mes de gener després de consultar amb els governs europeus i els experts, però perquè entri en vigor, la proposta haurà de rebre el vistiplau del Parlament Europeu i del Consell de la UE.
Ara bé, aquesta proposta ja ha rebut la negativa de diversos estats de la Unió, com per exemple Espanya. Concretament, la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va recalcar aquest diumenge que "independentment que puguin continuar escometent-se inversions tant en gas natural com en energia nuclear, considerem que no són energies verdes ni sostenibles”.
Espanya "és ferma defensora de la taxonomia verda com a instrument clau per a comptar amb referències comunes que puguin ser usades per inversors per a aconseguir la descarbonització de l'economia i aconseguir la neutralitat climàtica en 2050", tanmateix admetre la nuclear i el gas natural com la seva part "suposaria un pas enrere", va considerar la vicepresidenta. A més, la ministra també va advertir que "no té sentit i emet senyals erronis per a la transició energètica del conjunt de la UE".