El preu de l'habitatge utilitzat a Barcelona va caure un 6,8% durant el segon semestre de 2020, segons el XXXII Informe sobre el mercat de l'habitatge elaborat pel Grup Tecnocasa i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) presentat aquest matí a Madrid. Segons l'informe, que s'elabora a partir dels preus reals de compravendes finalitzades, el preu per metre quadrat a Barcelona hauria passat dels 3.101 euros durant el segon semestre de 2019 als 1.890 euros durant el mateix període de 2020. El preu de l'habitatge a Espanya hauria caigut un 4,4% durant el segon trimestre de 2020, en part a causa de la crisi de la Covid.
El nombre de compravendes de segona mà van ser un 30,59% menys a Barcelona durant el mateix període, mentre que en el conjunt d'Espanya el descens va ser del 23%. Segons Lázaro Cubero, director del departament d'anàlisi del grup, el descens en el volum de compravendes ja s'observava des del segon semestre de 2019, motiu pel qual la caiguda es deu a la crisi de la Covid, però també al final d'un cicle en alça que es va observar fins a l'exercici de 2019.
El Catedràtic d'Economia de la UPF i coordinador de l'Informe, José García-Montalvo, ha destacat que els preus de les grans ciutats com Barcelona o Sevilla, on el preu de l'habitatge ha caigut un 6,13%, reflecteixen "més ràpidament" la dinàmica del mercat. Tanmateix, el catedràtic ha explicat que, malgrat els descensos produïts, no s'ha arribat als nivells que s'havien augurat per al 2020 de caigudes entre el 15% i el 20%.
Condicions de compravenda
L'estudi posa de manifest que els habitatges que surten a la venda amb un preu conforme a la realitat actual del mercat immobiliari no tarden a vendre's. En aquest sentit, Cubero ha destacat que existeix una sobrevaloració del 16,5% dels habitatges de Barcelona per part dels seus venedors, ja que els valoren segons els nivells de 2019 i no els del mercat actual, que presenten preus més baixos.
D'altra banda, el comprador valora més que l'immoble tingui balcó o terrassa, i va augmentar el nombre de compradors de primer habitatge. En canvi, el percentatge d'inversors va disminuir fins al 19% durant el 2020. També es va mantenir un percentatge alt de compradors hipotecats amb contracte indefinit i, en canvi, els autònoms que compren un habitatge només van representar el 15% del total.
Pel que fa a les hipoteques, la hipoteca mitjana se situa en el segon semestre de 2020 en 115.611 euros, un 1,4% menys que en el mateix període de l'any anterior. Paolo Boarini, Conseller Delegat del Grup Tecnocasa, ha comentat que la quota mensual de la hipoteca se situa en el segon semestre de 2020 en 459€/mes, en línia amb els semestres anteriors.
Expectatives futures
Pel que fa a l'evolució dels preus al llarg de 2021, Cubero ha apuntat que "ningú no ho sap", i que "tot dependrà" de quant s'allargui la crisi associada a la pandèmia, però s'ha mostrat convençut que els preus seguiran "a la baixa".
"Hi ha ciutats com Barcelona que ja van començar a abaixar preus abans de la Covid, en el primer semestre de 2019, d'altres ho van fer lleugerament en el segon semestre d'aquell any i la majoria ho van fer el 2020. La probabilitat que continuï aquesta tendència és alta", ha conclòs, tot i que ha afegit que és difícil preveure si l'habitatge baixarà aquest any un 3, un 5 o un 10%. García-Montalvo ha assegurat que l'estabilitat dels preus dependrà de factors com la durada de la incertesa sobre la situació actual.