Els preus del lloguer segueixen pujant a Catalunya. Segons l'últim informe semestral de pisos.com, durant la primera meitat de l'any van pujar un 5,4% interanual, fins als 10,6 euros el metre quadrat, mentre que a l'Estat van caure un 3,3%. A la Comunitat de Madrid, per contra, els preus van caure un 7,7%, però segueix sent la regió més cara de l'Estat, amb 12,2 euros el metre quadrat. 

A més, si mirem l’augment més gran del preu respecte al mes de maig, l'autonomia que més puja torna a ser Catalunya, amb un 5,2%, molt per sobre de Madrid (1,1%) i encara més de Canàries, que va ser la regió on van caure més els preus amb una baixada dels preus del 10,6%. Ara bé, respecte a fa un any, la regió on més s'ha encarit el lloguer és Navarra, amb una pujada del 10,1%, i on més ha caigut és a les Canàries, amb una baixada del 12%.

Barcelona és la segona demarcació més cara de l'Estat per llogar un pis

El descens mensual a Espanya va ser del 0,7%, el trimestral del 0,1% i el semestral del 2,4%, la qual cosa "està ajudant a relaxar la tensió que, des de feia bastant temps, patien determinades ciutats", segons el director d'Estudis de pisos.com, Ferran Font, contrari a la congelació de rendes que negocien els socis de govern.

Font assegura que, a l'espera que es concreti la regulació, "molts inquilins s'han paralitzat fins a saber si van tenir un argument per negociar la mensualitat, mentre que bona part dels propietaris no saben si poden posar per llogar el seu immoble amb les suficients garanties jurídiques".

On és més car llogar un pis?

A més, l'informe reflecteix que les autonomies on és més car llogar un pis són Madrid (12,2 euros el metre quadrat), Balears (11 euros) i Catalunya (10,6), mentre que els lloguers més barats estan a Castella i Lleó (4,7 euros), Castella-la Manxa (5,2) i Extremadura (5,3). Per províncies, la més cara torna a ser Madrid, amb 12,2 euros per metre quadrat, seguida per Barcelona (11,5) i Guipúscoa (11,2). En el costat oposat, Conca tanca la classificació, amb preus de 3,49 euros per metre quadrat, al costat de Toledo (3,6) i Àvila (3,8).

La província que més va encarir els seus lloguers respecte al semestre anterior va ser Lugo amb una pujada del 12,8%, mentre que la que més els va abaratir va ser Las Palmas (-13,5%). D'un any a un altre, la pujada més gran registrada va ser la d'Osca (12,3%) i la renda que més es va ajustar va ser la de Guipúscoa, amb una caiguda del 14,2%.

Fotografia principal: Fotografia d'arxiu d'una dona passant per davant d'un local en lloguer - Efe / Brais Lorenzo