El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista per demà divendres serà de 229 euros/MWh, un 25,88% menys que avui, quan s'ha registrat un rècord històric de 288,53 euros/megawatt hora, amb pics de 300 euros/MWh en alguns moments determinats.
Amb tot, demà serà la cinquena vegada que el preu de la llum superi la barrera dels 200 euros/MWh, que es va sobreposar per primer cop el passat 1 d'octubre, un mes en què els primers vuit dies ha marcat ja tres rècords històrics.
Fi de tendència
Amb la baixada de demà es posa fi a una tendència a l'alça que va començar el passat 1 d'octubre, quan el preu mitjà de la llum va ser de 216,91 euros/MWh, i que va continuar el 5 d'octubre amb una pujada fins als 203,68/MWh. La pujada va continuar ahir, amb 228,59 de mitjana, però tots els rècords s'han batut durant la jornada d'avui dijous 7, quan el preu s'ha disparat fins als 288,53 euros/MWh.
Concretament, per franges horàries, l'electricitat serà demà més cara entre les 21:00 i les 22:00 hores, quan arribarà als 290/MWh, i la més barata entre les 16:00 i les 17:00, quan se situarà a 188,6 euros/MWh, segons les dades de l'Operador del Mercat Ibèric d'Electricitat.
7 vegades superior
Comparant-ho amb fa un any, el preu de la llum de demà serà gairebé 5,5 vegades més car que el que hi havia el 8 d'octubre de 2020, quan va ser de 41,97 euros; i gairebé set vegades superior al del mateix dia el 2019, quan de mitjana era de 33,8 euros el megawatt per hora.
11 milions afectats
Els preus del mercat majorista repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors arreu d'Espanya, i serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el seu subministrament en el mercat lliure. En el cas del PCPC, el pes del preu de l'electricitat en el mercat majorista en la factura és d'un 24%, corresponent el resta a peatges i càrrecs que sufraguen costos del sistema i de les polítiques energètiques, i a impostos, com l'IVA o l'impost a l'electricitat. Aquest ha estat rebaixat pel govern espanyol per intentar pal·liar l'impacte d'aquests preus disparats a la factura dels consumidors.
L'escalada dels preus, que afecta bona part d'Europa, es deu, entre altres factors, a l'encariment del gas en els mercats internacionals. Aquest s'utilitza a les centrals de cicle combinat i que marquen el preu del mercat en la majoria d'hores, i l'augment del preu dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO2).