El preu de la llum fixarà aquest dilluns entre les 9 i les 10 de la nit un nou màxim des de l'entrada en vigor de la nova tarifa. Concretament, el preu de la llum en el marcatge a l'engròs serà de 98,35 euros per megawatt hora (MWh), aquesta xifra serà la màxima assolida aquest mes de juny, marcat ja per si mateix pels preus alts, superior als 80 euros/MWh la majoria dels dies, i l'entrada en vigor de la nova tarifa el màxim de juny. A més, el preu mitjà de la llum durant aquest dilluns serà de 88,96 euros per MWh, una xifra que no es registrava des de gener d'aquest any, coincidint amb el temporal Filomena.
El preu mitjà de la llum d'aquest dilluns és un 7,2% (5,94 euros/MWh) més car que el de divendres passat, que va ser de 82,53 euros/MWh, i un 2,2 % més alt (1,91 euros/MWh més) que el de l'1 de juny, fins a la data el dia més car del mes amb un preu mitjà de 86,56 euros/MWh. Aquest preu mitjà de l'electricitat no es donava des del passat vuit de gener quan vam pagar 94,99 euros/MWh, que van marcar el segon preu més car en la història, i dels 89,94 euros/MWh del 13 de gener, preus que van coincidir amb la tempesta de neu i fred Filomena.
A què es deuen aquests preus tan alts?
La primera pregunta que ens fem quan veiem aquests elevats preus de la llum, i més amb l'entrada en vigor de la nova factura, és per què els preus són tan alts. Doncs, en aquesta ocasió, la culpa és pels preus del gas als mercats internacionals i els preus del CO₂, que disparen el preu de la llum al mercat a l'engròs, que té un pes del 35 % al rebut de la llum dels consumidors acollits a la tarifa regulada o Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC).
Al maig, la factura va ser de 63,50 euros, un 1,5 % més cara que en abril i un 37,95 % més la d'un any abans, si bé cal tenir en compte que el maig de 2020 Espanya estava encara baixa l'estat d'alarma que va reduir l'activitat econòmica i va fer descendir el consum.
La nova factura és més cara, de moment
Una altra gran pregunta és si la nova factura serà més cara o més barata. Si agafem un consumidor tipus, és a dir una persona que té una potència contractada de 4,4 quilowatts i consumeix uns 3.000 kilowatts hora anuals, és a dir 250 kWh al mes, i que està acollit a la tarifa regulada o PVPC, amb la nova factura de la llum i suposant que, dels 250 KWh mensuals, hagués consumit 70 KWh en horari punta, 60 KWh al pla i 120 KWh a la vall, i tingués 4,4 kW per als dos períodes de potència que hi ha ara, la factura pujaria fins als 54,50 euros en els tretze primers dies del mes.
Aquest preu seria 6,15 euros més car que en els primers 13 dies de maig, un 12,7 % més, encara que totes aquestes quantitats es poden veure modificades perquè el consumidor concentri més consum en hores vall que en punta i que opti, com permet des de l'1 de juny el nou sistema tarifari, tenir una potència en hora punta i una altra en vall. Si aquesta comparació, es fa respecte a aquells tretze primers dies de juny de 2020, en part del qual es va estar encara sota estat d'alarma, el rebut seria un 35,64 % superior.
En la pujada de la llum està influint, a més de la del preu del gas, la dels preus dels drets d'emissió de CO₂, que des de principi de juny han assolit una cotització mitjana de 51,78 euros, per sobre dels 33,43 euros a què estaven el gener d'aquest any i dels 23,33 euros de mitjana de tot el mes de juny de 2020.