El preu màxim de la llum sembla no tenir aturador. Aquest mes d'agost serà el mes més car de la història i durant les últimes setmanes ja s'ha batut el rècord històric en diverses ocasions, de fet, aquest dimarts serà l'enèsima vegada que visquem aquesta situació en els últims mesos, ja que el preu s'enfilarà fins als 130,53 euros per cada megawatt hora, superant els 124,45 euros marcats per aquest dilluns.
Per franges horàries, aquest preu, en el qual es creua l'oferta dels productors amb la demanda prevista per Xarxa Elèctrica, oscil·larà demà entre els 137,46 euros/MWh que costarà entre les deu i les onze de la nit, i els 123,35 euros/MWh, entre les cinc i les sis de la tarda.
Segons les dades de l'operador del mercat ibèric, OMIE, en comparació interanual, el pool, referència a Espanya per a calcular la tarifa regulada que es paga en uns 10 milions de llars, serà més del triple dels 42,01 euros/MWh que costava l'últim dia d'aquest mateix mes en 2020.
Darrere d'aquests preus desorbitats, que cal recordar que afecten a tota Europa, hi trobem l'encariment del gas, usat pels cicles combinats, l'encariment dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO₂), l'increment de la demanda per la recuperació econòmica i les altes temperatures.
Quin preu paguen a Europa?
Respecte a altres països del continent, al Regne Unit el megawatt es pagarà a 113,81 lliures (132,69 euros); a Itàlia, a 126,68 euros; a Alemanya, a 110,05 euros; a França, a 108,17 euros, i a Portugal, al mateix preu que a Espanya en compartir mercat, segons les dades dels seus respectius operadors.
A Espanya, el preu majorista de la llum té un pes entorn del 24% en la factura de la llum dels prop de 10 milions de llars acollides a la tarifa regulada o Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC). Els consumidors que contracten el seu subministrament en el mercat lliure, que són uns 17 milions, paguen pel quilowatt hora els preus que pacten per contracte amb les comercialitzadores, per la qual cosa no es veuen afectats per les oscil·lacions del pool.
Per a esmorteir amb caràcter immediat l'impacte en la factura de l'alça, el govern espanyol va rebaixar fins a finals d'any l'IVA que grava el rebut elèctric del 21 al 10% i ha suspès durant el tercer trimestre l'impost a la generació elèctrica (7%) que paguen les productores.