Ni un dia ha aguantat. El preu de la llum torna a marcar un nou rècord històric per segon dia consecutiu, després de sobrepassar els 106,74 euros que es van registrar aquest dilluns. El cost mitjà de l'electricitat al mercat majorista d'aquest dimarts és de 111,88 euros el megawatt hora (MWh), uns cinc euros més que ahir.

La xifra és un 188% més alta que fa un any, gairebé el triple que la que es va registrar el passat 11 d'agost de 2020: l'electricitat va costar 38,88 euros per MWh aquell dia. Però avui el 'pool' elèctric marcarà un preu mitjà de 111,88 euros per MWh. Una dada que supera tots els nivells de juliol i els pics de l'inici d'agost, que ja ha viscut cinc màxims històrics, d'acord amb les dades de l'OMIE.

Tendència a l'alça

El cost estarà en tot moment per sobre dels 100 euros per MWh, però assolirà el seu màxim en el període comprès entre les 20.00 i les 22.00 h, amb 120 euros per MWh. Al mínim s'arribarà entre les 16.00 i les 17.00 h, amb 102,02 euros per MWh.

D'aquesta manera, el preu de la llum manté la tendència a l'alça viscuda al juliol, que va tancar amb una mitjana de 92,42 euros per MWh. Una xifra que esdevé la més alta de la història, així com gairebé un 170% més alta que fa un any. Concretament, a l'agost ja s'han marcat cinc màxims històrics: aquest dilluns, amb 106,74 euros; el dimarts dia 3, amb 106,27 euros; el dimecres dia 4, 105,24 euros; i el dilluns dia 2, amb 103,07 euros per MWh.

Canvi climàtic, drets d'emissió i preu del gas

Però, per què s'incrementa el preu de la llum? Per una banda, per l'alt cost dels drets d'emissió, que s'han encarit fins als 54 euros per tona (a principis d'any, el preu era d'uns 33 euros). Per una altra, pel preu del gas natural, que ha repuntat fins als 41,7 euros per MWh. Però això és xutar la pilota cap endavant i no mirar l'arrel del problema.

El canvi climàtic és un dels motius principals. De fet, la Comissió Europea ha posat el focus en les llars i el transport per carretera per reduir les emissions de diòxid de carboni a més de la meitat el 2030 respecte al 1990. Després de centrar-se suposadament en la indústria, ara apunta les emissions de la població, a qui vol fer pagar per contaminar més del permès.

Manifestació contra el canvi climàtic, una de les causes de l'increment del preu de la llum / ACN

Brussel·les vol desplegar un paquet de mesures que inclou la creació d'un mercat d'emissions per a llars i transports per carretera, que ha estat molt polèmica, ja que augmentarà la despesa energètica de les llars. Experts consultats per l'ACN avisen que caldran "compensacions" a la població per afrontar els costos de la transició, ja que la mesura pot tenir un "impacte social negatiu". La resposta contra el canvi climàtic és cara.

A Espanya es va fer un petit pas per abaratir les factures. El govern espanyol va baixar l'IVA al 10%, que ha baixat el cost mitjà de les factures en vuit euros. L'associació de consumidors Facua ha informat que la factura s'ha incrementat al juliol un 36,2% pel que fa a l'any passat. El preu mitjà ha estat de 85,34 euros, però si l'IVA fos del 21%, la xifra hagués assolit els 03,88 euros, la més alta de la història.

 

Imatge principal: El preu de la llum marca un nou màxim històric / Unsplash