Després d'una petita treva pel pont de Tots Sants, en què el preu de la llum han baixat fins a mínims no registrats des de l'agost, l'electricitat es torna a encarir aquest dimarts i fregarà de nou els 150 euros, després de dos dies per sota dels 100. Concretament s'incrementarà en 54,75 euros respecte a avui dilluns, ja que el preu és de  91,20 euros el Megawatt hora i demà se situarà als 145,95 euros/MWh. Així, l'encariment és d'un 65%. 

Millors franges 

 Per franges horàries, el mercat majorista marcarà el preu més baix entre les 4.00 i les 5.00 hores, amb 94,13 euros el MWh, el que es considera hora vall, mentre que el preu més alt arribarà entre les 21.00 i les 22.00 hores, amb 223,55 euros el MWh, l’última hora del dia en hora punta, és a dir, les més cares. Amb tot, però, si bé la majoria dels consumidors afectats per aquest augment dels preus ja havien après que la millor hora per engegar els electrodomèstics era la nit, entre les dotze i les vuit del matí, ara aquesta ja no és una situació que es doni cada dia. Per això, cal comprovar l'horari concret de cada jornada per a poder saber l'hora més barata.

Tot i la forta pujada que tindrà demà el preu de la llum respecte al d'avui, del 60%, és lluny de la mitjana registrada durant l'octubre, fixada als 200,06 euros. El mes passat a més es va assolir la tarifa més gran des que hi ha registres: 288,53 euros, el passat 7 d'octubre. Ara bé, si es compara amb el mateix preu del 2 de novembre, però del 2020, el de demà és gairebé quatre vegades superior, ja que en aquesta data va ser de 40,89 euros/MWh. Encara hi ha més diferència si es compara amb el 2019, quan va ser de 28,44 euros, és a dir, cinc vegades menys del que costarà demà.

Avui dilluns 1 de novembre, amb 91,20 euros el Megawatt hora i sense tenir en compte l'important descens registrat ahir, el preu de la llum és el més baix des del 17 d'agost, dia en què la llum estava a 89,5 euros/MWh. D'ençà, el cost de l'electricitat no ha fet més que pujar. 

Factors 

Els preus del mercat majorista repercuteixen directament a la tarifa regulada o PVPC, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors a Espanya, i serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el subministrament al mercat lliure.

L'escalada de preus que afecta gran part d'Europa es deu, entre altres factors, a l'encariment del gas als mercats internacionals, que s'empra a les centrals de cicle combinat i que marquen el preu del mercat la majoria de les hores, i a l'augment del preu dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO2).

A la imatge principal, un endoll / Europa Press