La inflació no només afecta els preus de la nostra cistella de la compra. Un dels sectors més afectats per aquesta alça de preus generalitzada ha estat la indústria i això es demostra amb els preus industrials, que durant el mes de juny a Catalunya van pujar un 28,8%, és a dir, sis dècimes més que la variació del maig, segons les dades provisionals publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística. D'aquesta manera, la variació anual de l'Índex de Preus Industrials (IPRI) marca un nou rècord de la sèrie històrica, que es recopila des del 2002. Com en el mes de maig, s'han gairebé doblat els preus del subministrament d'energia elèctrica, gas, vapor i aire condicionat, amb un 95,7%. A més, també veiem com també han crescut els preus de la metal·lúrgia un 32,5%, els de la indústria química en un 27,1% i els preus de la indústria del paper amb una alça del 25,8%. Per l'altra banda, l'únic sector que baixa els preus és la de fabricació de material de transport en un 2,5%.
A més, també cal tenir en compte que dins dels preus industrials tots els sectors van tenir influència positiva, però en especial, com durant l'últim any, va ser l'energia la que més va influir en aquesta alça, ja que va incrementar una taxa dos punts fins al 94%, la tercera més alta des de l'inici de la sèrie, per l'augment dels preus de la refineria de petroli i la producció, transport i distribució de l'energia elèctrica. Sense tenir en compte l'impacte de l'energia, els preus industrials haurien pujat només un 14,7% a Catalunya. D'altra banda, durant el mes de juny també van pujar els béns de consum, amb una variació anual del 10,2%, i els béns intermedis, en un 23,6%.
La inflació industrial arriba al 43,2% a Espanya
Si mirem al conjunt de l'Estat, les coses estan bastant pitjor que a Catalunya, encara que en l'últim mes la pujada es va moderar al juny per arribar fins al 43,2% interanual, quatre dècimes per sota de la taxa registrada al maig, degut principalment a l'abaratiment del ferro i de l'electricitat. D'acord amb les dades de l'índex de producció industrial (IPRI), el juny és el tercer mes consecutiu de moderació de la inflació industrial, que va arribar a situar-se en el 47% al març marcant un rècord en la sèrie històrica. En concret, l'INE atribueix la moderació de juny al menor increment dels preus dels béns intermedis, que van pujar el 24,1% en l'últim any (un punt menys que al maig) a causa de l'abaratiment de la fabricació de productes bàsics de ferro, acer i ferroaleacions.
Per darrere, va impactar el creixement dels preus de l'energia que, si bé encara molt elevat (111,6%), es va moderar més de dos punts respecte a maig, a causa de l'abaratiment de la producció, transport i distribució d'energia elèctrica i pesi a l'encariment més gran del refinament de petroli i la producció de gas. A l'alça dels preus del juny van ajudar els bens de consum no durador, amb un increment del 10,4%, cinc dècimes per sobre de la del mes anterior, per l'encariment de la fabricació de productes lactis i del processament i conservació de carn i elaboració de productes carnis.
Ara bé, si eliminem l'efecte de l'energia, els preus industrials creixen el 15,2%, una dècima menys que el maig i 28 punts per sota de la de l'IPRI general. Els preus industrials han pujat un 18,2% en els sis primers mesos de 2022, destacant els increments de coqueries i refinament de petroli (91,8%), subministrament d'electricitat i gas (19%), la indústria química (17%), la metal·lúrgia (14,7%) i el paper (14,8%), més o menys com a Catalunya. Només el mes de juny, els preus industrials van créixer un 1,9%, enfront de l'1% que van pujar durant maig, a causa dels augments de tots els sectors, entre els quals destaca l'energia (5,3%). Per activitats, sobresurt l'augment de preus registrat durant juny del refinament de petroli (14,4%) i de la producció de gas (6,8%).