El Banc d'Espanya finança bona part de les vacances dels seus més de 3.000 treballadors amb diners públics. Els treballadors, que formen part de l'elit de funcionaris d'Espanya, compten amb una gran varietat de possibilitats a l'hora d'organitzar les seves vacances i a un cost reduït, ja que bona part de la despesa la paga el Banc. Segons revela aquest dimarts eldiario.es, el 60% del preu total del programa es finança amb les aportacions dels empleats i la resta a càrrec del Banc d'Espanya. "No obstant això, si es tracta de vacances hivernals, l'empleat aporta només el 40%", fent referència a l'acord que té el Banc d'Espanya.
Aquest benefici per als funcionaris és històric i provoca una factura milionària del supervisor bancari. Un treballador del Banc d'Espanya entra en aquest càrrec per oposició i el seu sou és bastant més elevat que qualsevol altre funcionari de l'administració pública. Segons les dades del Banc d'Espanya, un subdirector general té un sou d'aproximadament 160.000 euros a l'any, el que representa gairebé el doble del sou que es cobra per aquest mateix lloc en la resta de l'Administració. Sobre aquest salari es configuren la resta dels privilegis que es van atorgar durant la dictadura franquista, com les vacances.
Residències d'empleats
Segons detalla eldiario.es, el Banc d'Espanya ofereix dues alternatives als seus treballadors. Per una banda, tenen dues "residències d'empleats", que són propietat de l'organisme públic: una és un castell reformat a mitjans del segle XX amb vistes al mar, situat a Roda de Barà. L'altre es tracta d'una casa a la localitat madrilenya de Cercedilla, situada a la serra de Guadarrama i prop de les pistes d'esquí. A banda, també contracta amb diverses agències de viatges per pagar una part de les vacances dels seus treballadors en hotels i apartaments turístics. El Banc d'Espanya defensa que aquestes dues residències "s'utilitzen com a centre de formació i per fer reunions de treball", però el citat diari contradiu aquesta funció i assegura que aquesta no és la seva principal funció, sinó que, el castell de Tarragona serveix únicament com a residència de vacances, ja que fins i tot té instal·lacions esportives, un minigolf o zones de joc infantils.
Aquestes dues residències suposen un alt cost per al Banc d'Espanya. La gestió i l'explotació de la casa de Cercedilla i de Roda de Barà està subcontractat a l'empresa Eurest Col·lectivitats, filial del grup Compass. L'any 2017, el Banc d'Espanya va adjudicar un contracte de dos anys, prorrogables, per un import conjunt de 8,2 milions d'euros: és a dir, 4,1 milions cada any. L'any 2020, dins del pla de contractació anual, es va afegir un nou procés "pluriennal", que va elevar el preu als 4,3 milions anuals, explica el diari.
A banda, s'han de tenir en compte les despeses en manteniment, reformes o renovació del mobiliari, que suposen més de 2 milions d'euros que el Banc d'Espanya ha destinat en 4 anys en desenes de contractes. Des de despeses menors, com un nou rentavaixella, o aire condicionat, fins a més costosos com la instal·lació d'alarmes o la reforma de la façana.
Despeses ocultes: hotels i apartaments
El cost d'aquesta mena de beneficis adquirits pels treballadors no s'expliquen en els comptes anuals del Banc d'Espanya, segons explica el citat diari, sinó que aquesta despesa s'inclou en una partida genèrica "d'acció social". En el pressupost de 19,65 milions d'euros, s'inclou "les prestacions i beneficis que tenen per objecte millorar les condicions personals o familiars de l'empleat". El total dels beneficis laborals suposen un cost de 6.016 euros a l'any per cada funcionari.
La consulta a un portal de transparència de contractació pública i del mateix Banc d'Espanya destapen que en els últims quatre anys hi ha una despesa de 4,5 milions anuals destinada a subvencionar apartaments i hotels, a més del cost que suposen les dues residències vacacionals pròpies. Respecte a reserves d'hotels, d'apartaments turístics i viatges culturals, la factura del 2022 s'eleva fins a 663.157,09 euros, sense comptar impostos, repartits en una dotzena de contractes amb diferents agències de viatges, segons assegura eldiario.es. Aquesta xifra és encara més elevada que la de l'any anterior, que suposaven un cost de 567.000 euros, tot i que aquesta dada estava alterada perquè el turisme va ser un dels principals sectors castigats per la pandèmia. Segons el document d'adjudicació pública, el pressupost màxim del banc per aquest any i el pròxim és de 2,68 milions d'euros.