Els professionals que cotitzen a les mutualitats que han de gestionar la seva futura pensió de jubilació, com és el cas d'advocats, arquitectes, metges i enginyers, entre altres, confien plenament, de forma majoritària, en aquestes entitats per afrontar la seva situació una vegada finalitzada la seva etapa professional, segons indica un estudi de l'Institut de Coordenades de governança i economia aplicada.

No obstant això, esperen que davant de possibles futures normatives impulsades des de l'Administració no es vegin lesionats els seus drets i es mantinguin per a les noves generacions les mateixes opcions que van tenir ells en triar estar en la seva mutualitat.

En l'actualitat, un grup minoritari, integrat per advocats i procuradors, reclamen una anomenada "passarel·la" al Règim Especial de Treballadors Autònoms (DESAFIA). Per tant, els professionals aposten per mantenir l'alternatividad i de pertànyer a les seves mutualitats, tal i com, moltes d'elles han destacat en les seves últimes assemblees de mutualistes celebrades i demanen d'establir un conveni especial que defineixi els termes d'una adscripció al DESAFIA sense que es perjudiquin els seus interessos.

Fins i tot la "passarel·la" podria suposar un menyscapte per al sistema públic, en tant que demanden que no es tinguin en compte la quantia de les seves cotitzacions per al càlcul de la seva pensió, sinó només els anys en què van realitzar aportacions, allunyant-se així de les exigències que la Seguretat Social imposa a tots els seus cotitzadors.

L'Institut de Coordenades de governança i economia aplicada ha realitzat un estudi sobre aquesta situació. Després del treball d'anàlisi, el vicepresident de l'Institut Coordenades, Jesús Sánchez Lambás, considera que "el mutualisme alternatiu està en el seu millor moment històric i té molt a aportar als professionals autònoms en especial i a la societat en general, no existint demanda real en el col·lectiu per a la supressió del sistema el 2027, com s'ha anunciat".

Gran part dels mutualistes entrevistats per l'Institut Coordenades defensen l'alternatividad com un sistema que funciona, i lamenten que un eventual final de la possibilitat d'optar al començament de la carrera professional minvi els seus propis drets o els de les futures generacions.

A diferència del que succeeix amb les companyies asseguradores, són els mutualistes assegurats els que defineixen les prestacions en la seva forma i quantia. Aquestes mutualitats s'han hagut d'autogestionar des de la seva creació, i estan en un moment idoni per afrontar el futur: són entitats amb elevades ràtios de solvència, adaptades com el DESAFIA als nous models de cotització segons ingressos reals que permeten als mutualistes alternatius maximitzar les seves pensions i amb un model de capitalització individual amb múltiples avantatges per dissenyar el futur de cada professional una vegada finalitzi la seva activitat laboral.

Per tant, els professionals aposten per mantenir l'alternatividad de pertànyer a les seves mutualitats, tal i com, moltes d'elles han destacat en les seves últimes assemblees de mutualistes celebrades i establir un conveni especial que defineixi els termes d'una adscripció al DESAFIA sense que es perjudiquin els seus interessos.

Entre els mutualistes entrevistats existeix el temor generalitzat que davant de les pressions exercides per un grup minoritari d'advocats i procuradors, es conclogui amb la supressió del caràcter alternatiu de les mutualitats que durant més de 100 anys han estat les responsables de les prestacions socials dels seus professionals, sense subvencions, finançades íntegrament pels seus mutualistes, i descarregant els sistemes públics, privant els professionals actuals i futurs d'un model que s'ha mostrat plenament efectiu i garantit.