Les empreses promotores de la Planta de Tratamiento de Biorresiduo de Colmenar Viejo i administracions locals i autonòmiques defensen la necessitat de projectes de tractament de bioresidus com el de Colmenar Viejo per minimitzar l'impacte mediambiental dels residus orgànics i aprofitar les seves condicions per generar energia verda que permeti ser més sostenibles i augmentar l'autonomia estratègica.

"El projecte està totalment alineat amb les directives d'Europa en el tractament de residus, buscant el residu zero i reduir al màxim el residu orgànic que va a l'abocador, donant la millor sortida possible als residus orgànics que tractem en aquesta planta", apunta Luis Gómez, coordinador de Projectes de Biogàs de PreZero. "Aquesta planta situarà a Colmenar Vell al mapa com un municipi referent en el tractament de residus orgànics, ja que es tracta d'una instal·lació amb la tecnologia més capdavantera del mercat, d'alta eficiència i amb els estàndards de seguretat més grans de la indústria. Un projecte en línia amb les millors plantes europees que contribueix a la reducció d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i a mitigar el canvi climàtic", afegeix.

Davant dels dubtes d'alguns veïns de la zona els promotors reforcen que "tota la matèria orgànica que es processarà en la planta es tractarà en ambients estancs i segurs. Les instal·lacions comptaran amb sistemes de biofiltres avançats que permeten capturar i evitar totes les olors, a més de disposar d'un filtrat de gasos que redueix al mínim qualsevol possible emissió," declara Jose Luis Martínez, Gerent de Desenvolupament de Negoci de Biometà de Enagás Renovable.

Des de les administracions, la directora general de Transició Ecològica i Economia Circular de la Comunitat de Madrid, Cristina Aparicio, ha expressat el seu suport al projecte de la Planta de Bioresidus d'Abellar Vell durant la recent Sessió de la Comissió de Medi Ambient, Agricultura i Interior celebrada en l'Assemblea de Madrid. Aparicio ha subratllat que es tracta d'una iniciativa alineada amb les directives europees i "amb l'estratègia de biogàs i de biometà per fi regulades pel Govern espanyol".

Així mateix, ha valorat el projecte com una solució eficaç per a la gestió de residus a la zona nord de la Comunitat de Madrid, ja que permetrà "donar una segona vida a les tones de residus que acabaria a l'abocador, a més d'aportar una solució de manera eficient." A més, ha destacat que la instal·lació contribuirà a la generació d'energia neta, afavorint "aquesta independència, que tots a Espanya hauríem de buscar."

En la seva intervenció, Cristina Aparicio ha recordat que el projecte compleix la normativa ambiental vigent i ha superat el període de consultes públiques. "Té l'autorització més exigent en matèria d'avaluació ambiental, que és l'Autorització Ambiental Integrada", ha afirmat.

En aquesta mateixa línia s'ha manifestat recentment l'alcalde d'Abellar Vell, Carlos Blázquez, que ha assegurat que el projecte "ha superat tots els tràmits d'avaluació ambiental i els informes d'impacte territorial", i que actualment s'està "en l'elaboració dels últims informes d'arquitectura". Igualment, ha assenyalat la urgència de trobar solucions davant del problema que suposen els residus en els municipis.

Davant certes crítiques cap al projecte, Blázquez ha denunciat l'existència de "falta d'informació o informació malintencionada per part de col·lectius que volen frenar el projecte". Una preocupació que també ha compartit Cristina Aparicio, en advertir que no "ens podem permetre seguir la cua d'Europa en matèria de residus i anteposar interessos polítics".