El Ministeri de la Seguretat Social ja té nova proposta per renovar el sistema de quotes per als autònoms. Aquesta nova proposta s'emmarca dins la negociació de la reforma de les cotitzacions per establir un nou mètode perquè aquests treballadors cotitzin en funció dels seus ingressos. El Ministeri dirigit per José Luis Escrivá ha proposat un nou sistema de 13 trams per als pròxims tres anys i inclou una quota mínima de 250 euros al mes i la més elevada és de 550 euros per als autònoms amb majors rendes mensuals, segons ha publicat aquest dilluns a Twitter el secretari general de la UPTA, Eduardo Abad. Ara bé, segons ha avançat eldiario.es, aquesta nova proposta del govern espanyol encara no es ferma, i les associacions d'autònoms encara no saben si aquestes quotes es començarien a aplicar el 2023 o si seria més endavant.
De fet, la nova proposta d'Escrivá per intentar convèncer els autònoms contempla un esquema on cada treballador pagarà una quota mensual en funció dels seus ingressos, que no beneficis finals. Aquesta distinció és molt important, ja que no tot el que ingressen els autònoms va destinat al seu "salari", pot haver-hi gran part que es destini a la compra de material necessari per poder executar una tasca o a amortitzacions diverses. Tot i això, la idea de l'Executiu espanyol és que a majors ingressos, més paguin els autònoms, la part positiva de la proposta és que més de la meitat dels autònoms, un 56% segons la UPTA, pagaran menys del que paguen ara amb la quota mínima pagarien ara amb la quota mínima. Per contra, una mica més de mig milió d'autònoms, aquells que actualment ingressen entre 1.125 euros i 1.700 euros mensuals haurien de pagar una quota de 290 euros, xifra molt similar al mínim actual, i un milió d'autònoms haurien de pagar molt més que ara mateix, concretament entre 400 i 550 euros.
No cejaremos en el empeño de cambiar el actual sistema de cotización de los autónomos.
— Eduardo Abad Sabaris (@EDUARDOABADSABA) May 30, 2022
Es de justicia que los que menos pueden tengan que hacer un esfuerzo menor,los que tienen la suerte de tener mas ,tienen la obligación de contribuir mas .
Nadie puede estar en contra @upta_es pic.twitter.com/wtSELh6Cq7
Cal recordar, però que aquesta està sent una de les negociacions més complexes del govern espanyol pel que fa a les reformes promeses a Brussel·les en el marc dels fons europeus i per això, Escrivá s'ha volgut centrar en només els tres primers anys d'aquesta reforma i abordar més endavant la resta del període de 10 anys de transició. L'objectiu de la reforma i del govern espanyol és que els autònoms cotitzin en funció dels seus guanys reals, tal com fan els assalariats i així canviar la dinàmica que s'ha seguit fins ara, en la que aquests treballadors poden cotitzar el que volen amb un mínim de 294 euros, cosa que fan el 85% dels autònoms, que provoca, alhora, que tinguin moltes menys prestacions socials.
Ara bé, com ja hem dit, aquestes xifres encara no estan tancades i tant les associacions d'autònoms com el govern espanyol encara estan negociant l'acord final. De fet, no generen consens, principalment de l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA), que està afiliada a la CEOE, fa molts mesos que exigeix que la reforma sigui de mínims i estan completament en contra del sistema de trams en funció dels ingressos. Alhora, també reclamen més protecció per als autònoms i perquè es disminueixin encara més les quotes per a les rendes més baixes.
Tot plegat ho coneixerem una mica millor el pròxim dilluns dia 6 de juny, ja que les parts tornen a estar emplaçades a una reunió per intentar tancar l'acord, cosa que, a priori es presumeix que serà complicat. A més, cal recordar que la reforma del sistema d'autònoms hauria d'arribar abans de final de mes, perquè l'executiu espanyol va pactar amb Brussel·les que estaria tancada durant el primer semestre, cosa que de moment no ha estat possible davant la manca de consens a la taula del diàleg social.