La comissió d'experts que ha analitzat el salari mínim interprofessional (SMI) per encàrrec del govern estatal ha determinat que, per complir l'objectiu d'apujar l'SMI al 60% del salari mig net durant aquesta legislatura, aquesta renda mínima ha de pujar entre 61 i 99 euros d'aquí a 2023, fins a situar-lo entre 1.049 i 1.011 euros en catorze pagues. Això equivaldria a incrementar-ho entre un 6,4% i un 10,4% respecte a la quantitat actual, de 950 euros mensuals.
La proposta dels experts
La presidenta de la comissió, la professora Inmaculada Cebrián, després de fer lliurament del dictamen a la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha explicat que els experts, per acord unànime, proposen seguir un creixement progressiu de l'SMI des de 2021 fins a 2023.
Per aconseguir aquest objectiu, els experts aconsellen que aquest mateix any s'incrementi aquesta renda mínima entre 12 i 19 euros com a punt de partida per assolir al final de la legislatura el 60% del salari mitjà net. Per a 2022 i 2023 es deixaria el gruix de la pujada, segons tots els escenaris contemplats pels experts.
Tres escenaris possibles
Per al càlcul de l'objectiu del Govern d'arribar al 60% del salari mitjà, previst també a la Carta Social Europea, els experts prenen com a referència principal el salari mig net d'un treballador a temps complet publicat per l'Institut Nacional d'Estadística a l'Enquesta d'Estructura Salarial de 2018, ja que encara no es coneixen les enquestes d'anys més recents.
En concret, en el seu dictamen, els experts estableixen tres escenaris possibles, sustentats sobre la variació que podria experimentar el salari mitjà net l'any 2020. En el primer d'ells, que contempla que el salari mitjà pugi un 1,8% el 2020, en línia amb l'alça que van experimentar els sous en conveni, l'SMI hauria d'elevar-se 99 euros fins a 2023, per la qual cosa els experts aconsellen una pujada de 19 euros el 2021, i de 40 euros tant el 2022 com el 2023.
En el segon escenari, que parteix del fet que el salari mitjà pugi un 0,9% el 2020, com el sou dels empleats públics i les pensions, l'SMI hauria de pujar en total 77 euros fins a 2023 per arribar al 60% del salari mitjà. Per a això, el camí recomanat implica pujar l'SMI 15 euros aquest any, i 31 euros tant el 2022 com el 2023.
El tercer i últim escenari parteix de la hipòtesi que el salari mitjà no experimenti cap increment el 2020, en aquest cas l'SMI hauria d'elevar-se 61 euros entre 2021 i 2023, amb alces de 12 euros aquest any, de 24 euros el 2022 i de 25 euros el 2023.
Falten dades
La presidenta del comitè d'experts ha destacat que ha estat molt complex fixar quina quantitat representa el 60% del salari mitjà net i ha afirmat que es necessiten procediments estadístics que agilitin la seva determinació perquè en el futur sigui més senzill estimar-ho.
Per això, ha demanat als productors d'estadístiques salarials que, en la mesura possible, millorin la base poblacional de les seves estadístiques, ofereixin més detalls en els components del salari, agilitin la publicació de dades i facilitin l'accés públic a aquests.
Cebrián ha reclamat a més la continuïtat del comitè d'experts per estudiar l'impacte de l'SMI sobre l'ocupació i l'atur, sobre les rendes salarials i la seva distribució, sobre les desigualtats de gènere, sobre la pobresa i sobre els joves, petició que ha estat atesa per Treball, que mantindrà aquesta comissió durant tota la legislatura.
Reunió amb Sánchez
Després de rebre el dictamen dels experts, la vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha anunciat que es reunirà "amb rapidesa i discreció" amb el president del Govern, Pedro Sánchez, per tractar aquest assumpte, sobre el qual es consultarà a més amb els agents socials per establir la ruta de pujada de l'SMI en el període 2021-2023 "fins a assolir una de les quantitats de la forquilla suggerida pels experts".