Han dit "prou". Centenars de pagesos han protestat amb els seus tractors davant d'una vintena de grans supermercats de diferents poblacions catalanes per exigir un preu just per als aliments davant de "l'abús de les distribuïdores". I és que asseguren que se'ls paga per sota del preu de producció, motiu pel qual estan "perdent diners per treballar". Així, els hi retreuen que "provoquen preus ruïnosos" per al camp i els acusen de quedar-se grans beneficis. El sector acusa les distribuïdores de pagar en funció del preu màxim que fixen al supermercat, cosa que obliga el pagès a vendre per una quantitat que no li permet cobrir despeses. Aquest fenomen és especialment preocupant en el cas de la llet.
Amb el lema "La pagesia diu prou", els pagesos han portat la seva protesta fins a grans supermercats mitjançant la mobilització arreu del territori amb tractorades i concentracions a les comarques gironines, al Pirineu, a les Terres de l'Ebre, al Camp de Tarragona, a la plana de Lleida, a la Catalunya Central i a l'àrea metropolitana. A més, han repartit fulletons informatius a Tarragona, Vilafranca del Penedès, Móra la Nova, Móra d'Ebre (Tarragona), Lleida, l'Alt Urgell (Lleida), Ripoll (Girona), Olot i Malla (Barcelona). Els agricultors han desfilat amb els seus tractors fins a estacionar-los a les portes dels supermercats i, en els accessos del túnel de Bracons, han travessat els seus vehicles en la carretera per tallar el tràfic. Al mateix temps, centenars de pagesos s'han concentrat davant les portes de les grans superfícies, on en algun cas han vessat pots de pintura blanca i vermella, alhora que enarboraven pancartes amb el logotip del sindicat agrari i lemes com "N'hi ha prou d'abusos de la gran distribució".
Portaveus d'Unió de Pagesos han llegit un manifest per reclamar un "preu just" per a les mercaderies agrícoles i advertir als consumidors que "la gran distribució i la gran agroindústria abusen de la posició de força a la cadena alimentària i són els responsables que el camp sovint no pugui cobrir costos ni guanyar-se la vida". La plataforma ha denunciat que "l'oligopoli" dels grans supermercats els imposa preus mínims en productes com la llet, el vi, l'oli, els cítrics, la fruita seca i dolça, l'arròs, la carn de vedella o el conill. A més, ha acusat aquest oligopoli de "banalitzar" amb marques blanques per sota dels costos de producció, alhora que obtenen grans beneficis. En el cas de la llet i els cítrics, tenen "preus que són excepcionalment baixos i que estan per sota dels costos de producció".
La protesta, que s'emmarca en una campanya iniciada el passat 3 de març per denunciar la "inacció" dels governs davant la situació dels agricultors, també s'ha traslladat a les xarxes socials, on s'han publicat imatges per comparar els preus dels productes alimentaris, com els 0,20 euros que rep un agricultor per un quilo de pomes enfront de l'1,65 de preu en el supermercat. Amb tot, els agricultors han demanat modificar la normativa per pal·liar l'encariment dels costos de producció i han acusat els executius de fer "cas omís" a la seva petició d'establir una quota de mercat de la posició de domini de la distribució.
L'augment de costos
A la històrica reivindicació del preu que els paguen les grans superfícies, els pagesos hi han afegit l'increment de costos de producció a causa de la pujada del gasoil, els adobs i els productes fitosanitaris. Pere Guinovart, coordinador territorial d'Unió de Pagesos al Camp de Tarragona, ha xifrat a l'ACN l'augment entre el 30% i el 40%. A més, ha desvinculat la situació de la guerra a Ucraïna: "Ens fan creure que la guerra és la responsable, però són els especuladors de les grans superfícies els que han augmentat els preus". I ha afegit: "Diuen que l'IPC el fa pujar les fruites, les verdures i l'oli, però els productors no ens guanyem la vida. Els responsables són Mercadona, Carrefour, Lidl i les grans superfícies, i això el consumidor ho ha de saber".
Per evitar que el sector primari cobri per sota del preu de producció, Guinovart ha reclamat "un laboratori de preus" que fixi el que cal pagar per cada producte i una llei que estableixi que els distribuïdors no poden comprar per sota d'aquest import. A més, ha afirmat que "hi ha un acord entre la indústria transformadora i les grans superfícies" per establir els preus, i que es demostraria perquè a les llotges la cotització d'un aliment és molt estable durant tot l'any.