Un dels debats polítics més intensos dels últims temps ha estat el ja conegut dúmping fiscal de la Comunitat de Madrid que ha promogut Isabel Díaz Ayuso. Precisament aquesta pràctica ha estat a l'ull de l'huracà durant la reunió del Cercle d'Economia, quan els presidents del País Valencià i les Balears, Ximo Puig i Francina Armengol, han carregat contra la capital espanyola per la seva deslleialtat fiscal envers els altres territoris espanyols. 

Així s'han pronunciat durant una de les sessions més esperades d'aquestes jornades, on també han participat el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, i el d'Andalusia, Juan Manuel Moreno Bonilla, per debatre sobre el model territorial espanyol, on tots quatre han coincidit en un tema cabdal: la reforma del model de finançament autonòmic

Presidenta Illes Balears Francia Armengol Cercle Economia - Efe

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, durant la seva intervenció al Cercle d'Economia - Efe

Pel que fa a la situació fiscal de Madrid, la més contundent ha estat Armengol, que ha reclamat imposar uns impostos mínims, perquè, si no, es donen situacions de competència deslleial i, per tant, dificultats de competència. En aquest sentit, també ha cridat a perseguir el dúmping, al·legant que Europa està treballant en l'harmonització fiscal. Sobre aquest últim punt també s'ha mostrat a favor Ximo Puig, que ha exclamat que "no pot ser" que aquest fet se segueixi donant a Espanya. 

Clam unitari per la reforma del finançament autonòmic

Sense cap mena de dubte, el punt amb el qual més d'acord han estat els quatre presidents ha estat la necessitat de reformar el model de finançament autonòmic, així com la coincidència que l'estat de les autonomies "ha estat un èxit", però que cal una reforma per seguir avançant.

En aquest cas, el que ha anat més enllà ha estat Puig, que ha reclamat a l'Estat que faci més federalisme, "encara que no li vulguin dir federalisme", per tal de buscar més equitat entre els territoris i la seva suficiència financera. Per arribar a l'acord que permeti aquesta reforma, ha instat a buscar un retrobament entre les 17 comunitats i així escapar del frontisme i arribar a acords. 

Juanma Moreno presidente Andalucia cercle economia - Efe

El president d'Andalusia, Juan Manuel Moreno, durant la seva intervenció al Cercle d'Economia - Efe

Per la seva part, Feijóo i Moreno, amb plantejaments molt semblants al del líder del seu partit, Pablo Casado, han assegurat que el sistema actual està obsolet i que és injust en molts punts per a algunes comunitats, tot i que han avisat que requerirà "generositat, audàcia i atreviment" a l'hora de canviar-lo i crear un model on "hi puguem cabre tots". A més, ja han anunciat que el que volen és que el repartiment es faci en funció de la despesa real de cada comunitat.

Armengol, molt dialogant, ha assegurat que ara és el moment d'abordar aquesta qüestió, perquè hi ha consens entre tots els presidents autonòmics, però recordant que "encara hi ha molt camí per recórrer", ja que hi ha territoris que no reben tot allò que aposten, com és el cas de l'autonomia que ella presideix. Alhora, ha reclamat al Govern de la Generalitat que torni a la taula multilateral i se sumi a aquest debat. 

presidentes autonomicos Moreno Bonilla Ximo Puig Armengol i Feijoo Cercle Economia - Efe

El president gallec, Alberto Núñez Feijóo, ha intervingut al Cercle d'Economia de manera telemàtica - Efe

Un altre gran punt de consens ha estat sobre el finançament del País Basc i Navarra, on tots quatre han assegurat que els pactes constitucionals s'han de respectar, però han exigit més transparència a l'hora de conèixer els pactes entre aquests governs autonòmics i l'administració central, com per exemple a l'hora de conèixer el contingent que paguen cada any. 

Les cinc disfuncions del sistema autonòmic

Durant la seva intervenció, el president valencià ha fet una llista de les cinc grans disfuncions del sistema autonòmic espanyol, sense negar que ha estat un model d'èxit. La primera de totes, la qual ha subscrit Armengol, ha estat reclamar la descentralització real de Madrid, que en la seva opinió això ha provocat una disfunció del territori i ha tret oportunitats a la perifèria. En segon lloc, Puig, que ha estat l'únic que ha gosat esmentar el tema, ha recordat que el pols independentista a Catalunya ha provocat un conflicte a Espanya i ha cridat a fer front a la situació buscant punts en comú.

president país valencia Ximo puig cercle economia - Efe

El president del País Valencià, Ximo Puig, durant la seva intervenció al Cercle d'Economia - Efe

En tercer lloc, Puig ha recordat que l'objectiu de les autonomies era cohesionar els espanyols, però que el que ha provocat és una divergència econòmica i la caiguda de la renda per càpita. Lligat amb això i amb la centralitat de Madrid, ha fet una crida a posar en relleu "l'Espanya invisible" i l'Espanya despoblada, que en certa manera, ha assegurat, ha estat per culpa de les grans ciutats, i en especial Madrid.

 

Imatge principal: Francina Armengol, Juan Manel Moreno i Ximo Puig a la tercera sessió del Cercle d'Economia / Cercle d'Economia