"Per ser un veritable país capdavanter, ens és indispensable comptar amb administracions que no ens posin pals a les rodes per prejudicis ideològics i que no ens criminalitzin". Així de contundent s'ha mostrat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant l'entrega de Premis Pimes organitzat per la patronal catalana Pimec.
En aquest sentit, ha defensat un Estat que impulsi instruments per l'activitat econòmica com l'estructura, l'energia, la fiscalitat autònoma i els emprenedors. "Un Estat que treballi a favor nostre sense reserves ni condicions ni arbitrarietats", ha etzibat després de posar sobre la taula alguns dels greuges patits a Catalunya.
A tall d'exemple, ha criticat l'incompliment de l'Estat pel que fa a les inversions pressupostades així com l'abandonament en infraestructures ferroviàries i aeroports o el preu de l'energia. Segons Puigdemont, "és una llosa que s'ha de corregir però l'Estat prefereix seguir apostant per un model a la carca". Tal com ha recordat, els nous pressupostos generals de l'Estat suposen que unes 1.300 empreses catalanes paguin un 45% més cara l'energia que al País Basc. O, sense anar gaire lluny, una de cada dues empreses afectades per l'avançament de l'impost de societats de l'any anterior era catalana.
Parar l'orella aquí
Davant dels més de mil empresaris que han assistit a l'entrega de premis, Puigdemont ha volgut deixar molt clar: "Si algú de fora vol saber què pensen o què volen els nostres empresaris, els de debò, que vinguin a parar l'orella aquí i a preguntar a les nostres pimes".
I entre la pregunta i la resposta, moment per a una nova crítica clara i contundent: "Potser així s'haurien estalviat errors fonamentals". Abans de concloure, el presidente de la Generalitat ha exaltat el dinamisme i la robustesa de l'economia catalana capaç de "superar proves difícils" malgrat "els entrebancs".
El compromís i la denúncia
Aprofitant una data tan memorable com la trentena edició dels premis de la patronal catalana, el president de Pimec, Josep González, ha volgut també fer balanç del temps recorregut i del que encara queda per recórrer. Amb la força d'un Palau Sant Jordi ple de pimes, González s'ha mostrat preocupat pel marc fiscal "gens favorable" per a les pimes així com la "inseguretat jurídica" de la reforma laboral o "la manca d'interès" per la formació professional (FP).
De la mateixa manera, González ha criticat que a Catalunya només s'executi un terç de l'obra pública pressupostada pel govern central. Encara més, ha denunciat el greuge que l'existència d'una energia més barata al País Basc suposa per a la competitivitat catalana alhora que ha alertat dels problemes "recurrents" de Rodalies i del corredor ferroviari mediterrani. "I això es repeteix cada any", ha afegit.
En darrer lloc, Pimec ha reafirmat el seu compromís amb el dret a decidir, tal com ja va fer ara fa 4 anys. Tot plegat des d'una "posició prudent de silenci", sense posicionar-se més enllà del dret a decidir i amb "respecte a la pluralitat dels empresaris". I tot plegat sense descartar fer una enquesta per saber-ne la opinió majoritària.