El vicepresident de la Generalitat i conseller de Territori i Polítiques digitals, Jordi Puigneró, ha demanat a la CUP que no obstaculitzi el tràmit dels pressupostos, recordant que mai abans hi ha hagut un pressupost tan social i que aposta tant per la descarbonització. A més, ha assegurat que el Govern vol aprovar els comptes amb la CUP, però ha alertat que no tindria sentit que els cupaires, després d'avalar l'inici de legislatura, bloquegin els comptes, tot just començar pel que ha demanat "solidaritat pressupostària". En aquest sentit, també ha demanat que la CUP cedeixi una mica en les seves reclamacions recordant que tenen només un terç dels diputats que tenen Junts i ERC.

En la seva intervenció, el vicepresident ha assegurat que en el moment que es troba Catalunya, sortint d'una crisi sanitària, econòmica i social, el país "no es pot permetre polítiques de decreixement econòmic" i ha apostat per un creixement sostenible i verd, però mai donant passes enrere pel que fa al creixement. Aquesta proposta confronta directament amb els postulats de la CUP de cara a la seva estratègia econòmica per a Catalunya els pròxims anys i que, a més, és el soci prioritari del Govern de cara a l'aprovació dels pressupostos per 2022. 

Descarbonització, digitalització i connectivitat

Així ho ha assegurat el conseller en la seva intervenció a la comissió de Territori i Polítiques Digitals del Parlament on ha presentat el pressupost del seu Departament de cara a l'any que ve. A grans trets, Puigneró ha anunciat que Territori destinarà el seu pressupost a trans grans eixos. El més important d'aquests eixos, que ocuparà quasi el 57% del seu pressupost, uns 2.787 milions, serà la descarbonització de la mobilitat a Catalunya. La segona prioritat seran les actuacions de connexió física i digital del territori, amb 1.175,3 milions i la tercera prioritat del Departament seran els programes destinats a digitalitzar el país 950,7 milions.

Un dels punts més combatius del discurs de Puigneró ha arribat quan tocava parlar de Rodalies. La vella aspiració del Govern ha estat una de les puntes de llança de la intervenció del vicepresident que ha assegurat que el traspàs del 2009 "va ser una farsa", ja que considera que només "gestionant horaris i tarifes" el Govern no pot donar als ciutadans el serveix que mereixen, és per això que ha reblat aquest punt posant dues opcions sobre la taula, que l'Estat gestioni tota la xarxa i ho faci bé, cosa que de moment no passa, o que traspassi el 100% de Rodalies a Catalunya, posant èmfasi que aquesta legislatura ha de ser la de Rodalies o Rodalies.

La CUP no ho veu clar

Després de la intervenció del vicepresident, ha estat el torn dels grups parlamentaris. Com passa a totes les comissions d'aquestes setmanes els punts més interessants és el posicionament de la CUP, perquè és amb qui vol pactar els pressupostos l'Executiu, però un cop més, els cupaires han tirat per terra el projecte presentat, ja que consideren que "reflecteixen una manera de fer que resulta inoperant, continuista i autonomista i que no aporta un revulsiu real" per a Catalunya. 

Concretament, la diputada Montserrat Vinyets ha acabat la seva intervenció sentenciant que aquests pressupostos no son tot el que volien els anticapitalistes i ha afegit que "no aposten per la descarbonització 100%", a més ha reclamat que el Govern descarti definitivament macroprojectes econòmics com els Jocs Olímpics o el Barcelona World. Amb aquestes declaracions, sembla que el Govern haurà de fer encara més concessions per tal de tirar endavant els comptes per a 2022.

Catalunya es ciberdefensa

Durant la seva intervenció, el vicepresident també s'ha referit al ciberatac que va patir la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que impedeix que els estudiants accedir a part dels continguts online que ofereix la universitat. Sobre això, Puigneró ha reconegut que "no es podrà arreglar del tot" segurament fins a principis de l'any 2022. En aquest sentit, ha afirmat que es tracta d'un atac "molt greu" que ha deixat a la universitat incapacitada i sense la capacitat de competir amb unes altres.

Sense sortir dels ciberatacs i la ciberseguretat, el conseller ha recordat l'atac a Damm, que va obligar a paralitzar la producció de la planta del Prat, o la filtració de dades de clients de Movistar, mentre que ha concretat que "la Generalitat rep un total de 200 ciberatacs anuals". "S'ha de poder viure plenament, en un món sense 'fishing', sense estafes en línia, en el qual les dades estiguin segures i detectant les males pràctiques en el món digital", ha assenyalat Puigneró.

En aquest sentit, Puigneró ha comentat que la Generalitat destinarà una partida de 14 milions per a la ciberseguretat: "Si som vulnerables no es tindrà un territori de qualitat en aquest món digital".

Mobilitat sostenible i digitalització, objectius dels fons europeus

Una part important del pressupost de Territori i sostenibilitat provindrà dels fons europeus. Concretament, rebrà 298,99 milions que es destinaran a mobilitat sostenible, connectivitat i competències digitals i per a connectar el territori català, física i digitalment. En resum, un 65% del total dels fons Next Generation s’invertirà a descarbonitzar la mobilitat; un 29% en connectar el territori, ja sigui física com digitalment, i un 6% en digitalitzar l’economia.

Durant la seva intervenció, el vicepresident ha assegurat que reclamat l'ampliació de l'Aeroport del Prat "no és un caprici", sinó que és una necessitat per a l'economia catalana. A tall d'exemple, Puigneró ha assegurat que la manca de vols intercontinentals a Barcelona és un hàndicap per atreure noves empreses al país. Ara bé, tot i reconèixer un cop més la necessitat de l'ampliació, el vicepresident ha carregat contra l'Estat i Aena considerant que el plantejament "no va ser el millor" i ha sentenciat que seguirà treballant per ampliar el Prat en els pròxims anys.

Finalment, el vicepresident ha explicat que “aquest pressupost de 4.914 milions té un efecte multiplicador d’1,5, el que significa que per cada euro invertit hi ha un retorn d’un euro i mig”. Per tant, el pressupost del Departament té un impacte de 7.369,5 milions: “Sobre el PIB de l’economia catalana, impactem sobre el 3,3%”.

“I amb aquest pressupost estem estalviant 2,6 milions de tones de CO₂ a l’atmosfera. Si ens fixem només en l’eix de descarbonització, per cada euro que hi invertim, estem estalviant 530 grams de CO₂, equivalent a recórrer quasi 4 km en cotxe”, ha conclòs Puigneró.