La inflació interanual es va disparar el mes de juliol a Catalunya fins al 10,3%, situant-se sis dècimes per sobre de la que es va registrar al mes de juny, que marcar un 9,7%, conseqüència de l'augment del preu de l'energia i dels transports. Així mateix, el preu dels aliments ha pujat un 11,9% respecte de l'any passat. En canvi, la inflació ha caigut un 0,1% en l'indicador mensual en comparació amb el juny a Catalunya, una reducció inferior a la mitjana espanyola, del 0,3%.
Quins aliments han pujat més de preu?
Posant la mirada en el cistell de la compra, els aliments que més han pujat de preu durant el mes de juliol han estat l'oli, amb un increment d'un 27,5%, seguit de la llet, amb un augment del 20,5%, els cereals que s'han apujat un 20,5%, la carn d'oví i el cafè un 13%, i per últim, la fruita un 12,6%.
Per altra banda, les begudes alcohòliques i el tabac han augmentat un 11,7%, el vestit i el calçat, un 8,7%, i per últim els hotels, cafès i restaurants, un 7,2%. La inflació ha pujat especialment en els serveis d'allotjaments, fins a un 27,4%, i en els paquets turístics, amb un 17,9%, en el primer estiu sense restriccions. En contra, els preus de l'oci i la cultura van pujar, però en menor mesura amb un augment del 3,8%, les medicines un 1,6% i l'Ensenyament un 1,5%, en canvi, els preus de comunicacions van ser els únics que van baixar, -2%.
Per províncies i en dades interanuals, l'IPC de juliol va augmentar en totes, amb un 12,4% a Lleida, un 11,7% a Girona, un 11,1% a Tarragona i un 9,8% a Barcelona. Respecte al mes de juny, els preus no van pujar en cap de les províncies catalanes, amb reduccions del 0,3% a Tarragona i del 0,1% a Barcelona, mentre que a Lleida i Girona es van mantenir plans.
La inflació a Espanya
En comparació amb el conjunt d'Espanya, la inflació al juliol s'ha enfilat fins al 10,8%, la taxa més alta des del setembre del 1984, és a dir, dels darrers 38 anys. La xifra coincideix amb l'indicador avançat que va publicar l'INE a finals de mes i és sis dècimes més elevades que la registrada al juny. Així doncs, encadena dos mesos consecutius per sobre dels dos dígits. En l'àmbit estatal, els preus que més s'han encarit han estat l'electricitat, el gas i els aliments. En canvi, el transport, amb una taxa del 16,2%, ha registrat gairebé tres punts menys que al juny derivat del descens del preu dels carburants.
El vestit i el calçat s'han incrementat més de dos punts i mig respecte a juny, i la variació anual aconsegueix el 5%. Per altra banda, els aliments i begudes no alcohòliques van assolir el nivell més alt des del començament de la sèrie històrica, el gener de 1994, amb una taxa que es va disparar al 13,5%, sis dècimes superior a la del mes passat. Pel que fa a la inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, ha augmentat sis dècimes fins al 6,1%. Es tracta de la taxa més elevada des del gener de 1993 i situa la seva diferència amb l'IPC general en més de 4,5 punts.