Thamer bin Hamad Al Thani, subdirector d'Assumptes de Mitjans de l'Oficina de Comunicacions i portaveu del Govern de Qatar, ha replicat en una entrevista al diari francès 'Le Figaro' les acusacions contra el seu país i la crida al boicot del pròxim Mundial de futbol per les condicions laborals i les morts de treballadors en la construcció dels estadis.
Thamer bin Hamad Al-Thani va explicar que les xifres publicades el mes de febrer passat per 'The Guardian' "són enganyoses" perquè en aquest informe s'havien inclòs totes les morts durant els últims deu anys de residents a Qatar procedents de l'Índia, Sri Lanka, el Pakistan i el Nepal. "No totes aquestes persones van treballar en obres de construcció. Queda molt lluny de la realitat. Els immigrants d'aquests països inclouen estudiants, ancians i treballadors d'oficines, comerços, escoles i hospitals," va assegurar.
El subdirector d'Assumptes de Mitjans incideix en l'entrevista en què "Qatar té més d'1,4 milions d'immigrants d'altres països i només el 20% es troben al sector de la construcció, que representa menys del 10% de totes les morts entre 2014 i 2019."
Les crides al boicot al Mundial per part d'alguns polítics europeus i federacions com la de Noruega són, segons el portaveu qatarià, fruit d'una mala informació "que ha eclipsat el nostre progrés. És bo assenyalar que, en les últimes setmanes, moltes associacions de futbol, ONG i grups d'aficionats han entès que un boicot no és un resultat constructiu".
I va voler destacar que "Qatar recolza plenament als futbolistes i les associacions de futbol que utilitzen la seva plataforma per promoure els drets humans. Tanmateix, les seves crítiques a la Copa del Món de 2022 estan fora de lloc. Qatar ha aconseguit avenços tangibles en les reformes laborals i ha demostrat el seu compromís de continuar el procés en cooperació amb els seus socis internacionals".
Thamer bin Hamad Al-Thani també va recalcar durant la conversa amb 'Le Figaro' les evolucions i les millores en la seguretat en la feina i en els programes de salut implementats, amb dures sancions, inclosa la presó, pels empresaris que no compleixin les normes de seguretat.
En aquest sentit, va repassar les reformes que s'han introduït en l'àmbit laboral i de drets dels treballadors: "Qatar ha aconseguit avenços tangibles en les reformes laborals i ha demostrat el seu compromís de continuar el procés en cooperació amb els seus socis internacionals. Tant la OIT com els sindicats i les ONG van reconèixer que s'estaven produint canvis positius a Qatar. Si bé reconeixem que aquest procés encara no és complet, l'agenda de reforma laboral és a llarg termini i la Copa del Món és un veritable catalitzador per reformar per complet el nostre sistema laboral. Durant l'última dècada, Qatar ha fet més que qualsevol altre país de la regió per millorar les condicions de vida i laborals dels treballadors immigrants", assegura.
Afegeix en l'entrevista qüestions com l'aprovació "l'1 d'abril de 2021, del salari mínim a Qatar. És el primer del seu tipus a l'Orient Mitjà. Proporcionarà seguretat financera addicional per a tots els treballadors a Qatar i les seves famílies a l'estranger".
Referent a la salut i seguretat a la feina explica que "hem elevat els estàndards. El treball a l'aire lliure està prohibit durant les hores més caloroses del dia durant l'estiu i s'han introduït noves tecnologies per mantenir frescos els treballadors quan estan al lloc. S'han construït habitatges moderns a tot el país pels treballadors i s'han ampliat les inspeccions de feina per a les condicions i allotjament". Tot això, recorda, amb acords amb la OIT, que el 2018 "va obrir una oficina a Qatar per donar suport al nostre programa de reforma laboral".
Finalment, va destacar que "durant la pandèmia de Covid-19, el nostre govern ha posat fons a disposició de les empreses perquè continuïn pagant els salaris i rendes de tots els treballadors. L'Estat de Qatar també té un sistema per garantir que els salaris es paguin en la seva totalitat i a temps. Aquest sistema requereix que les empreses de Qatar obrin comptes bancaris per als seus empleats i transfereixin els seus salaris electrònicament. Les empreses que violin aquest sistema estan subjectes a un any de presó i a una multa de 10.000 rials, que es multiplica per cada infracció."